Egyre dagad itthon a GMO-botrány

Újabb, génmanipulált vetőmaggal szennyezett kukoricatáblákat talált az agrár-szakigazgatási hivatal, ezzel a fertőzött területek elérik az ötezer hektárt. A gazdálkodók jogi és anyagi kiállást várnak az ügyben a kormánytól.

Dénes Zoltán
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb 2700 zsák génmanipulált vetőmaggal szennyezett kukorica-vetőmagot talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), ami kétezer hektárnyi területet érint – közölte tegnap Kardeván Endre. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kijelentette: ezzel együtt eddig több mint ötezer hektáron kellett, illetve kell megsemmisíteni a génmódosított magból kikelt kultúrákat. Fontos megjegyezni, ez a valamivel több mint ötmillió hektáros hazai vetésterület alig egy ezreléke. Az MTI kérdésére az államtitkár emlékeztetett: Magyarország ragaszkodik GMO-mentességéhez, és ezért hozza meg az igen szigorúnak tekinthető intézkedéseket.
A Gabonatermesztők Országos Szövetsége arról számolt be, hogy a vetőmagszennyezés miatt több termelőtársunk kapott kukoricaállományt megsemmisítő határozatot.

*

Ezek alapján nemcsak a saját táblájukat, hanem a 400 méteres – védelmi zónának tekintett – távolságon belül a szomszéd területén lévő terményt is meg kell semmisíteni pár napon belül. – A termesztők önhibájukon kívül jutottak ilyen helyzetbe – mutatott rá Vancsura József. A szövetség elnöke a magyar államot anyagilag és jogilag is a gazdák mögött szeretné tudni, és erre vonatkozó konkrét jelzést kért a kormánytól. Az MGSZH egyébként arra kérte az érintett termelőket, hogy a hatósági határozat átvétele után vegyék fel a kapcsolatot az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságával.
Az Élőlánc Magyarországért messzemenő támogatásáról biztosította a kormányt GMO-mentességünk fenntartása érdekében tett intézkedéseiben. Fontosnak nevezték, hogy a magyar gazdáknak nem a kormány, hanem azok a cégek okoztak kárt, amelyek a szennyezett vetőmagot forgalomba hozták. Szerintük a vétlen gazdákat kártalanítani kell, de okosan teszik, ha jövőre attól vásárolnak vetőmagot, aki garantálni tudja annak tisztaságát.
Közben az Agromonitor.hu értesülése szerint a vidékfejlesztési tárca a napokban elbocsátotta az agrárpiaci, a stratégiai, a nemzetközi kapcsolatok és a mezőgazdasági főosztály vezetőit. Utóbbitól – a portál szerint – azért váltak meg, mert a tárcán belül is viták alakultak ki a vetőmagvizsgálatokkal kapcsolatban. A minisztérium a személyi hírrel kapcsolatban közölte, ez téves információn alapul.

Rendben találták a dinnyepiacot. Csaknem kétszáz belföldi dinnyeforgalmazót ellenőrzött az előző hetekben az MGSZH. Kardeván Endre szerint a vizsgálatok alapján leszűrhető, hogy a hazai görögdinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az ellenőrzéseknél a származás igazolása kiemelt figyelmet kapott, egy ismeretlen eredetű nagyobb tételt ki is vontak a forgalomból, illetve egy Olaszországból származó szállítmányt bírságoltak túlérettség miatt. Egy esetben nem megfelelő jelölés miatt szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot importdinnyénél. A hatóság kedvező tapasztalatot szerzett a táborok élelmiszer-ellenőrzésén is – állította az államtitkár. Tájékoztatása szerint 227 gyermek- és ifjúsági tárbort vizsgáltak július 4–15. között. Az érintett vállalkozások 13 559 gyermek étkeztetéséről gondoskodtak. Az ellenőrzött helyek 71 százaléka megfelelő, biztonságos körülmények között üzemelt. A vállalkozások 20 százalékánál kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel. A táborok nyolc százalékánál hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszer-biztonsági szempontból megnyugtató legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.