Elnézést kért, de marad Cameron

David Cameron brit kormányfőt hosszasan faggatták tegnap a londoni parlament alsóházának képviselői arról, hogy miért alkalmazta sajtófőnökeként Andy Coulsont, a lehallgatási botrányba keveredett és múlt héten megszűnt News of the World vasárnapi lap egykori főszerkesztőjét.

Karczag Eszter
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök – aki afrikai körútját megszakítva tért vissza Londonba – kijelentette: utólag viszszatekintve már nem ajánlotta volna fel Coulsonnak az állást. Andy Coulson 2007-ben távozott az újság éléről, akkor is lehallgatási botrányok miatt; máig tagadja, hogy tudott volna az újságnál alkalmazott törvénytelen módszerekről. Egy, a Huffington Post hírportálon tegnap közzétett levél szerint a kormányfőnek legkésőbb 2010 októberétől már tudomása volt akkori sajtófőnöke érintettségéről, aki múlt év februárjában a parlament médiabizottsága előtt tagadta a lehallgatási vádakat.
Tavaly októberben azonban újabb bizonyítékok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Andy Coulsonnak hozzáférése volt a lehallgatott telefonbeszélgetésekhez, amiket újsága fel is használt a minél exkluzívabb sztorik érdekében.
*
2010 októberében egy parlamenti képviselő, Tom Watson levélben figyelmeztette David Cameront, hogy a parlament médiabizottságának félrevezetése komoly jogi következményeket von maga után, ezért Andy Caulson elbocsátását sürgette, amely végül csak megkésve, idén januárban történt meg. A kormányfő pedig ismét lassan cselekedett, legalábbis a képviselők többsége szerint tegnapi bocsánatkérése már értelmetlen és erőltetett volt. Cameron mélységes sajnálatát fejezte ki, amiért Coulson alkalmazása ekkora zavart keltett, de a távozását követelőknek csalódást okozott, ugyanis kijelentette, nem hajlandó lemondani posztjáról. Egyes vélekedések szerint „Cameron Watergate-je” ugyanis akár a kormányfő bukását is jelentheti, ám a felmérések alapján a párt népszerűségének csökkenése nem jelentős, s a botrány közel sem hatott olyan pozitívan az ellenzékre, mint az várható lett volna. Szakértők szerint a politika és a média káros összefonódása eddig is nyilvánvaló volt, ezért a lakosságot nem sokkolták a legújabb hírek.
David Cameronra Neil Wallisszal kapcsolatban is záporoztak a képviselői kérdések. A kormányfő ígéretet tett annak kivizsgálására, hogy Coulson egykori helyettese – aki a botrányban való érintettsége miatt a napokban a londoni rendőrség főparancsnokát és annak helyettesét is magával rántotta – tartott-e tanácskozásokat Coulsonnal a Downing Street-i kormányfői hivatalban. Néhány perccel e kijelentését követően azonban beismerte, hogy Wallis valóban Coulson segítségére volt.
Eközben kiderült, hogy az ausztrál parlament is vizsgálatot kezdeményez Rupert Murdoch konglomerátumának, a News of the World lapot korábban tulajdonló News Corporation ottani újságjaival szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.