Enyhén borúlátó kisvállalkozások

A kis- és középvállalkozások (kkv) döntéshozói stagnáló, enyhén visszaeső beruházási hajlandóságot jeleznek a következő egy évre a Gfk–Napi Gazdaság beruházási indexe alapján. Ugyanakkor erőre kaphatnak a családi vállalkozások – legalábbis ez sejlik egy szakmai egyesület állásfoglalásából.

Munkatársainktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelten pesszimista, s a beruházások helyett inkább a szakképzett munkaerőre költ a tipikus kisvállalat, miközben romló gazdasági, pénzügyi környezetre számít – állítja a GfK és a Napi Gazdaság közös kisvállalati barométere. A szerdán először nyilvánosságra hozott, s a magyarországi kisvállalkozói hálózatot reprezentáló felmérés adataiból az is kiderül, hogy a legkisebb cégek vezetői látják a legsötétebben az elkövetkező egy esztendőt, míg az egymilliárd forint fölötti bevétellel rendelkező, 250 főnél többet foglalkoztató, s legkevesebb 50 százalékban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások derűlátóan tekintenek a jövőbe.
A kutatás részletei azt mutatják, hogy a cégvezetők a legfontosabbnak a jól képzett munkatársi gárda megtartását tartják, ezért – ha a létszámot nem is akarják növelni –, de béremelésre hajlandók. Komoly beruházásra nem vállalkoznak: építkezés helyett inkább eszközökre költenek. Rossz hír az informatikai, távközlési és autógyártó vállalkozásoknak, hogy az általuk gyártott eszközökre és szolgáltatásaikra nem nagyon akarnak költeni a cégvezetők, s az irodák korszerűsítéséről is lemondanak. Az üzemanyagra viszont az emelkedő árak miatt egyre magasabb kiadást terveznek. Nem bíznak viszont abban, hogy a rendelkezésükre álló pénzügyi eszközök bővülnek, inkább kisebb mértékű szűküléssel számolnak, végezetül az általános gazdasági környezet mérsékelt romlásával számolnak.
Míg a kkv-szektor egyelőre nem találja a helyét, a családi vállalkozások lendületben vannak. Ezt jelzi legalábbis, hogy bővült a Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület taglistája. Ez a szervezet szerint azt jelenti, hogy erősödik Magyarországon a családi tulajdonú vállalatok szektora. A frissen csatlakozottak között jól csengő nevű vállalkozások is akadnak, mint például a Symbol Budapest Kft., a Szamos Marcipán Kft. és a Thales-Nano Inc. Az egyesület csaknem 50 tagjának az összesített hazai árbevétele meghaladja a 150 milliárd forintot, a nagy múltú, megfelelő referenciával rendelkező, biztos lábakon álló családi tulajdonban lévő magyar vállalkozások mintegy nyolcezer embernek adnak munkát – olvasható a közleményben.
A közlemény idézi Rudas Lászlót, az Istenhegyi Klinika tulajdonosát, az egyesület elnökét, aki szerint éves profitjuk mintegy 80 százalékát visszaforgatják a vállalkozásukba, és további fejlesztésekre, beruházásokra költik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.