Feloszlatná a Jobbik a patai bizottságot

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyöngyöspatán történt botránysorozat kivizsgálására létrejött parlamenti bizottság munkája nem vált okafogyottá azzal, hogy Juhász Oszkár jobbikos jelöltet megválasztották Gyöngyöspata polgármesterévé – reagált tegnap lapunknak Horváth László Heves megyei kormánymegbízott a Jobbik kezdeményezésére. Képviselőjük, Balczó Zoltán ugyanis közölte, levélben kérik Kocsis Máté (Fidesz) elnököt, oszlassák fel a testületet. Úgy látják, a kezdetben általuk is támogatott bizottság révén „a rossz emlékű ötvenes évek térnek vissza”, mert a munka megkezdése előtt megszületik az eredmény. Ez pedig a Jobbik, a vele szorosan együttműködő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, valamint az LMP elítélésére szolgál.
Horváth László, bár nem tagja a testületnek, maga is részt vett a parlamenti bizottság első ülésén, s meghívottként a további tanácskozásokon is jelen lesz. Arról beszélt, hogy a nemzetközi lejáratóakcióvá terebélyesedett hecckampány márciusban kezdődött, amikor a Jobbik Vona Gábor pártelnök vezetésével a „cigányterror” ellen demonstrált a faluban. – A Jobbik az indulatok felkorbácsolásától politikai hasznot remélt – jelentette ki a kormánymegbízott. Felelevenítette, hogy ez volt az az akció, amely után „gárdisták, betyárok, véderősök” jelentek meg a településen. A párt ez utóbbi szervezettől megpróbált elhatárolódni, „kezdetben azonban baráti volt köztük a viszony.” A következő hullámban érkezett az LMP kampányát támogató, a párt egyik munkatársát fizető amerikai üzletember, Richard Field, aki hozta magával a Vöröskeresztet is, emlékeztetett Horváth László. A nemzetközi botránnyá dagadt sorozatos felfordulás – amihez a helyieknek egyébként vajmi kevés közük volt – március óta (csak a rendőri jelenlét biztosításán keresztül) 150 millió forintjába került az adófizetőknek.

Abszurd? Staudt Gábor továbbra is abszurdnak tartja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene – közölte tegnap a képviselő, arra reflektálva, hogy július 14-én az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki egy rágalmazási ügyben. Mint arról lapunk beszámolt, az ellenzéki képviselő a gyanú szerint Balajti Lászlónak, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának sérelmére követett el törvénysértést azután, hogy a polgári elhárítás a C típusú átvilágításban nemzetbiztonsági aggályokat fogalmazott meg róla és más képviselőtársairól. Staudt „politikai koncepciós átvilágítás áldozatának” tartja magát és képviselőtársait. Pártja, a Jobbik viszont annak kiderítését várná, milyen körülmények között született az átvilágítás eredménye, kik voltak annak politikai megrendelői, s miért titkosak a „csak politikai álláspontot tartalmazó” értékelések. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.