Halált okozott Budaházy sógora?

Szakvizsga nélkül, elmezavar-megbetegedés diagnózisával látta el J. Gábor orvos, Budaházy György sógora Kasza Máriát, aki június 26-án szigetszentmiklósi otthonában elhunyt. Az ügyben egyelőre közigazgatási eljárás indult, bár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható akkor, ha bebizonyosodik, J. Gábor nem a szakmai szabályoknak megfelelően kezelte az asszonyt.

Munkatársunktól
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége merülhet fel J. Gábor orvos ügyében, aki a terrorizmussal vádolt Budaházy György sógora – tudta meg lapunk. J. Gábor június 26-án Szigetszentmiklóson vírusos fertőzést állapított meg Kasza Máriánál, aki pár órával később, a boncolási jegyzőkönyv szerint szívelégtelenségben meghalt. Ábrahám László, az elhunyt család jogi képviselője kifejtette, a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény büntetése 1–5 évig terjedő szabadságvesztés lehet, ezért az ügyben kulcskérdés, hogy J. Gábor a szakmai szabályoknak megfelelően járt-e el a kezelésnél, illetve volt-e joga a betegellátásra.
Az elhunyt férje, Kasza János elmondta, feleségének a halála előtt ment a hasa, hányt és szédült. Az ominózus este éjjel fél háromkor hívta az ügyeletet, ám a telefont kezelő nem küldött azonnal orvost, annyit mondott, itassák teával és rakjanak a lába alá párnát. Az aszszony azonban egyre rosszabbul lett, ezért Kasza János negyedóra múlva újra hívta az ügyeletet. A férj szerint a kiérkező J. Gábor orvos kilencedszerre tudta megmérni a nő vérnyomását, olyan alacsony volt. Hőmérőt a szomszédból kellett kölcsönkérni, és 33,2 Celsius-fokos testhőt állapítottak meg. A doktor ezután bekötötte az infúziót, majd azzal távozott, minden rendben lesz. A 41 éves asszony, két gyermek anyja azonban meghalt.
A férj a napokban közölte, az interneten megtalálta a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik ítéletét, ami szerint az orvos az Erzsébet híd 2002-es elfoglalása miatt indított ügynek a másodrendű vádlottja volt, és „1992 óta szélsőséges hangulatváltozásokkal járó elmezavar-megbetegedésben szenved”. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint J. Gábornak nincs szakvizsgája. A Blikk pedig arról számolt be, hogy J. Gábor az orvosok nyilvántartását tartalmazó adatbázisban sem szerepel, ezért foglalkoztatása csak szakorvos felügyeletével történhet. Az ÁNTSZ a bulvárlap szerint eljárást indított a J. Gábort foglalkoztató szolgáltatóval szemben, mert a helyszíni ellenőrzéskor a cég „nyilatkozata nem tartalmazta J. Gábor alkalmazásának tényét.”
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunkkal közölte, az ügyben egyelőre közigazgatási eljárás folyik, az igazságügyi elmeorvos feladata, hogy megállapítsa, történt-e mulasztás, bűncselekmény. A Szigetszentmiklósi Központi Ügyelet és J. Gábor közleményben reagált a sajtóban megjelent cikkekre. Eszerint a betegellátás a szakma szabályainak megfelelt. Emellett „rágalmazás és hírnévrontás, valamint az ügyeletes orvos személyiségi jogainak megsértése okán jogi lépéseket teszünk” – írják a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.