Horvát büntetés a munkakerülőknek

Sebestyén Imre
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jár a szociális segély Horvátországban annak a mintegy 45 ezer munkanélkülinek, aki nem tölt legalább heti nyolc órát – de semmiképpen sem többet havi száz óránál – önkéntes munkával valamilyen humanitárius vagy azzal rokonítható tevékenységben.
Horvátországban több mint százezren részesülnek segélyben, ám ezek közül csaknem 45 ezer a munkaképesek száma. A június elseje óta érvényes, ám teljes mértékben még mindig nem alkalmazott jogszabály csak az utóbbiakra vonatkozik. Aki dolgozni tud, annak önkéntes munkára kell jelentkeznie, ha meg akarja tartani a szociális támogatást. Ennek a törvénynek nemcsak anyagi szempontjai vannak, hanem az is célja, hogy a munkanélküliek ne veszítsék el motiváltságukat, sem pedig kapcsolatukat a közösséggel.
Sajtójelentések szerint most van folyamatban a féléves alkalmazkodási időszak. Most készítik csak el a végzendő munkák katalógusát. Elsősorban a rokkantak megsegítésével, betegápolással kapcsolatos tevékenységek egész sorát tartalmazza majd a lista, de lesznek olyan munkák is, amelyek lazábban kapcsolódnak a humanitárius tevékenységhez. A segélyezettek már három hónap után ideiglenes vagy időnkénti humanitárius munkára foghatók, ám ennek a munkának nonprofit jellegűnek kell lennie.
A horvát elképzelés nem új keletű. Egy évtizede már emlegetik a megoldást, amellyel munkába tudnák állítani a segélyben részesülő munkaképes munkanélkülieket. A munkaképes támogatottak aránya általában meghaladja az egyharmadot, de voltak évek, amikor a munkanélküliek fele dolgozhatott volna, ha lett volna képességeinek megfelelő munka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.