Ma döntenek az újabb csomagról

MTI
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Brüsszelben tanácskoznak az euróövezet pénzügyminiszterei a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról, kedden csatlakozik hozzájuk mind a 27 tagország pénzügyminisztere. A megbeszéléseken elsősorban arról lesz szó, hogy milyen szerepet vállaljanak a magánbankok a programban. Azt kívánják elérni, hogy a 100 milliárd euró körüli hitelből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével. Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós előző mentőcsomag sem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb hitel előkészítése. A francia gazdasági miniszter nyilatkozata szerint szeptemberre lesz kész az új csomag. Az előző, 110 milliárd eurós hitel újabb, 12 milliárd eurós részletének a kifizetését a hét végén hagyta jóvá a Nemzetközi Valutaalap. Egy héttel korábban az Európai Unió is rábólintott a folyósításra, miután Athén további megszorító intézkedéseket fogadott el.
A görög válság miatti félelem csökkenésével az euró mellett erősödött a forint is, így az Equilor Befektetési Zrt. szakértője szerint a következő napokban érdemes lehet eurót vagy horvát kunát venni a nyaraláshoz. Az Equilor közleményében emlékeztet rá, a forint árfolyamát alapvetően két tényező határozza meg: a nemzetközi árfolyammozgások és a magyar makrogazdasági és pénzügyi kilátások. Most valamennyi tényező ideiglenes nyugalmi állapotban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.