Munkahelyteremtés hatvanmilliárdból

Programot indít a kormány a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának elősegítésére. A tervek szerint 2015-ig 60-70 ezer ember munkába állását, illetve továbbképzését támogatnák. A kormányszóvivői tájékoztatón felhívták a figyelmet arra is, augusztus 5-ig lehet pályázni a szociális földprogramra.

Bodacz Péter
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanmilliárd forinttal támogatja a munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalókat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Társadalmi megújulás operatív program (Támop) két, négyéves projektjén keresztül segíti az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult szakképzettséggel rendelkezők, a pályakezdők, a gyesről vagy gyedről visszatérők, a bérpótló juttatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, valamint az ötven év felettiek foglalkoztatását. A programba mintegy 70 ezer embert szeretnének bevonni, amelyből 12 ezer cigány, további 17 ezer fő ötven év feletti. Mint azt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tegnapi tájékoztatóján kifejtette, ez utóbbiakra kiemelt figyelmet fordít a kormány, mivel a regisztrált álláskeresők több mint ötöde ebből a körből kerül ki.
A rendszer lényege, hogy az ötven feletti álláskeresők esetében az első négy hónapban az állam állja a munkabér és járulékok száz százalékát, a második négy hónapban legfeljebb ötvenszázalékos támogatást ad ugyanerre, az utolsó négy hónapban pedig járuléktámogatást biztosít. Az első két szakaszban maximum a minimálbér kétszerese és annak járulékai erejéig adható a támogatás, míg az utolsó négy hónapban a minimálbér kétszeresére számolt járulék a maximálisan lehívható összeg. – A bértámogatás mellett a résztvevők felének olyan képzéseket szervezünk, amelyekre valós munkaerő-piaci igény van, vagy konkrét beruházásokhoz, például az Audi győri üzemfejlesztéséhez kapcsolódnak – fogalmazott Czomba, kiemelve: legalább húszezer munkavállaló kerülhet tartósan vissza a munkaerőpiacra.
A programról a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is beszélt tájékoztatóján. Kovács Zoltán szavai szerint – közölte az MTI – a kormánynak nincs nyilvántartása a romákról, ezért a helyi cigány önkormányzatokat is bevonják a programba. Ugyancsak a szóvivői tájékoztatón Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, augusztus 5-ig lehet pályázatot benyújtani a szociális földprogramra. A pályázat az önkormányzatok és a magángazdaságok összefogásáról, a kertkultúra erősítéséről szól. Az idén 300 millió fordítható eszközök beszerzésére, s csaknem 1,1 milliárd forint közmunkások három hónapban, napi hat órában történő foglalkoztatására. Ahol roma munkásokat vonnak be a programba, ott a pályázat elbírálásánál pluszpontokat lehet szerezni. Újdonság, hogy cigány kisebbségi önkormányzatok is benyújthatnak pályázatokat, amennyiben együttműködnek a települési önkormányzatokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.