Nosztalgia a korona iránt

Szlovákiában egyre többen gondolnak nosztalgiával a szlovák koronára, amit mi sem jelez jobban, mint hogy a parlament elnöke is egy B terv elkészítését sürgette, amely a nemzeti fizetőeszköz visszaállításának ütemtervét tartalmazná.

Neszméri Sándor
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vihart kavart Richard Sulíknak, a szlovák parlament, illetve a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnökének eszmefuttatása, amely szerint Szlovákia ne csak az adósságválságban fuldokló országoknak nyújtandó segítségen gondolkodjék, hanem készítsen egy B tervet is, amely a szlovák koronára való visszaállás feltételeit és ütemtervét tartalmazná. Az erőteljes bírálatok nyomán a házelnök azzal próbálta tompítani javaslata élét, hogy „szélsőséges esetre gondolt, s nem akarja, hogy Szlovákia kilépjen az euróövezetből”.
A tekintélyes gazdasági napilap, a Hospodárske Noviny által megrendelt közvélemény-kutatás eredménye azonban azt igazolta, Sulík ráérzett az országban terjedő közhangulatra, jelesül arra, hogy egyre többen gondolnak nosztalgiával a szlovák koronára.
A napilap a Focus független közvélemény-kutató intézettől rendelt felmérést arról, miként viszonyulnak a szlovák polgárok a görögöknek nyújtott segítséghez, illetve az adósságválsággal küszködő euróövezet mentőcsomagjaihoz. A felmérés szerint a lakosság nyolcvan százaléka nem adna hitelt a görögöknek, 48 százalékuk szerint vissza kellene térnie az országnak a szlovák koronához, s a megkérdezetteknek csupán a 47 százaléka bízik az euróban.
Pavol Kárász, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének igazgatója a Hospodárske Novinynak azzal magyarázta a jelenséget, hogy a gazdasági válság kirobbanása óta a szlovák politikai elit egymásnak ellentmondó információkat közölt az emberekkel az euró előnyeiről és hátrányairól a válságos időkben, ami „összezavarja őket”. Juraj Karpis gazdaságkutató ezzel szemben úgy véli, nem az ördögtől való gondolat Sulíké, s nem ártana Szlovákiának, ha lenne B terve arra, miként lehetne visszatérni a koronára, ha az euróövezetet az „eddiginél is nagyobb bajok fenyegetnék”. Ugyanakkor egyre több elemző mutat rá arra, hogy Szlovákiában nagy feszültségek mutatkoznak a kereslet és kínálat között, aminek csak az egyik oka, hogy az országban az átlagbérszint nagyon alacsony. Ez egyébként az euró bevezetésével vált egészen kézzelfoghatóvá, hiszen a szomszédos Ausztriával immár átszámolás nélkül tudják összehasonlítani a szlovákok, hogy mi a különbség a mintegy 750 eurós szlovák bruttó bér és az ausztriai mintegy 2400 eurós átlagkereset között. A bérezés mellett a másik problémát a magas árak okozzák. Erre az Eurostat elemzése is rámutatott, amely szerint az energiahordozókra, az élelmiszerekre és a munkába járáshoz szükséges közlekedési kiadásokra Szlovákiában a bérek 71 százalékát kénytelenek fordítani az emberek, ezzel szemben Lengyelországban 63-at, de Magyarországon is csak 65 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.