Nyereségessé tennék Pécsett az üzemeltetést

A szocialista városvezetés hozta létre azt a mamutcéget, amely Pécs vagyontárgyainak kezelésére, valamint a városüzemeltetési feladatok ellátása volt hivatott. A veszteségesen működő Pécs Holding Zrt. átszervezését már év elején elkezdték, a finomhangolás azonban még hátravan.

Bóka Máté Ciprián
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s veszteségesen működött Pécs Holding Zrt., amelyet három évvel ezelőtt hoztak létre a Pécsi Vagyonkezelő és Városüzemeltetési Zrt. bázisán. A holdingba – miközben az önkormányzati bérleményeket is kezelte – több városi céget is apportáltak, közös irányítás alá vontak, a feladatukat nagyrészt önállóan látták el. A veszteséges működéshez hozzájárult az is, hogy a szocialista Toller László polgármestersége alatt botrányos körülmények között felhúzott, vásárközpontnak szánt, de azóta sem kihasznált Expocenter építésének csaknem hárommilliárdos költsége is a Pécs Holding vállát nyomta, s nyomja jelenleg is.
A 2009-ben megválasztott új városvezetés a hatékonyabb működtetés érdekében épp ezért döntött úgy, hogy szétválasztja a korábban „egybefűzött” feladatokat 2011 januárjától: így a Pécs Holding Zrt.-nél a vagyongazdálkodás maradt, a korábban „tisztán” hulladékgazdálkodási profilú Biokom Kft. pedig átvette a városüzemeltetést a cégtől. A tervek szerint ez utóbbi társaság még idén ősszel a pécsi parkolási piacról kivonuló magáncégtől, a Gámán Kft.-től veszi át a városi parkolási rendszer működtetését, ami becslések szerint 300 milliós bevételt hozhat majd az önkormányzati vállalatnak. Ez utóbbiból, valamint a hulladékgazdálkodásból befolyó összegből finanszírozhatóvá válik a városüzemeltetés is.
Az átalakítás azonban ezzel nem zárult le. Az önkormányzat ugyanis a nyári szünet előtt úgy döntött, hogy a jelenleg még a Pécs Holding Zrt. égisze alatt működő két, városüzemeltetési feladatokat ellátó leánycég – a Pécsi Temetkezési Kft., valamint a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. – tevékenységét is vegye át a Biokom Kft., ahogyan a holding birtokában lévő, szintén városüzemeltetést szolgáló eszközök is kerüljenek át a Biokom Kft.-hez. Ennek az lesz a módja, hogy a két cégből létrehoznak egy céget, a Pécsi Üzletrészkezelő Kft.-t, amely kiválik a holdingból, majd beolvad a Biokom Kft.-be. Mindezek mellett – mivel azok jelenleg a Pécs Holding Zrt. Tulajdonában vannak – a Pécsi Vízmű Zrt. városi részvényeinek közvetlen önkormányzati tulajdonba vételét is meg kell oldani, mert a városvezetés szerint ezzel rendezett viszonyok teremthetők.
A részvények mellett forgalomképtelen ingatlanok – így például buszöblök, parkolók – is átkerülnek közvetlen önkormányzati birtokba. A város ennek érdekében alapítja meg a Pécsi Eszközkezelő Kft.-t, amelybe az említett vagyonelemeket apportálnák, ezzel pedig azok az önkormányzat százszázalékos tulajdonába kerülnek.
Pécsett azzal számolnak, hogy bár az idei évre tervezett költségvetési hiány 5,5 milliárdra rúg, a cégek szervezeti átalakításával, a városi intézményrendszer hatékonyabb működtetésével és a már meghozott intézkedések jótékony hatásaival néhány éven belül pozitív szaldós lehet a város büdzséje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.