Nyolcszázezer családnak könnyebb

Száznegyvenezer szülőtől egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kért az idén az állam, s a január elseje óta igénybe vehető családi adókedvezmény további 670 ezer gyermeket nevelő polgár anyagi terhein enyhített. Az adóhivatal szerint ezek az értékek az év végéig tovább emelkednek.

Jakubász Tamás
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családok százezreinek anyagi helyzetén javít a gyermekek után járó személyijövedelemadó-kedvezmény – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A hatóság kérdésünkre felvilágosítást adott az idei esztendő első öt hónapjának adóügyi adatairól. Ezekből kiderült, hogy január és május között havonta átlagosan 810 ezer szülő élt a 2011. január elseje óta igénybe vehető gyermekkedvezmény lehetőségével. A több mint háromnegyed millió polgár havonta átlagosan 13 milliárd forinttal fizetett be kevesebbet a közkasszába, vagyis egy szülőre havi 16 ezer forint könnyítés jutott.
Mint ismeretes, az idei esztendő első napján életbe lépő adószabályok kimondják: a családi kedvezmény az egygyermekes szülők közterhét havi tízezer, évi 120 ezer forinttal mérsékli. A két gyermeket nevelők havi húszezer, évente 240 ezer forintnyi adócsökkentést kaphatnak.

*

A három- és többgyermekeseknek gyermekenként havi 33 ezer forint adóenyhítés járhat. Az adóhivatal rámutatott: vannak olyanok, akik azért nem tudják a kedvezmény teljes összegét igénybe venni, mert a keresetük után fizetendő adó kisebb, mint a lehetséges tehercsökkentés. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az érintetteknek egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell leróniuk. A NAV közlése szerint meghaladja a 140 ezret azoknak a szülőknek a száma, akiktől idén az állam nem vont el pénzt szja címén. A hatóság ezzel kapcsolatban arra világított rá, hogy a szülők megoszthatják egymás között a gyermekük után járó adókedvezményt. Vagyis, ha az enyhítést az egyik szülő – alacsonyabb fizetése miatt – csak részben tudja kihasználni, úgy a kedvezmény fennmaradó részével a másik szülő adója csökkenthető. A megosztás módszerét az első öt hónapban – átlagosan havi – százezer házas- vagy élettárs választotta. A hatóság végezetül rögzítette: az eddigi adatok az év végéig biztosan emelkednek. Már csak azért is, mert a családi adókedvezmény az idei esztendőről szóló, jövő májusig beadandó adóbevallásban is igényelhető.
A Raiffeisen vezető elemzőjétől azt kérdeztük: a tapasztalatok szerint mire költik az emberek a náluk hagyott összegeket. Török Zoltán elöljáróban azzal kezdte, hogy az adóváltozások nyerteseinek a magasabb keresetűek és a gyermeket nevelő személyek nevezhetők. A szakértő szerint ezek a társadalmi csoportok komoly adósságokat görgetnek maguk előtt, ráadásul jelentős részük svájcifrank-alapú jelzáloghitelt vett fel korábban. – Az előnyösebb helyzetbe kerülő személyek legalább fele – a rezsiköltségek kifizetése mellett – a kölcsön törlesztésére fordítja az adóintézkedések nyomán nála hagyott összeget – fogalmazott Török Zoltán. – Ez azt jelenti – folytatta –, hogy a magas svájcifrank-árfolyam jóformán kiszivattyúzza az országból annak a pénznek egy részét, amit a kormány a társadalomnak szánt.
A vezető elemző szerint az érintettek nagyjából tíz százaléka teszi félre a többletet, míg ennél kisebb lehet azok köre, akik előtörlesztésre, hiteleik visszafizetésére fordítják azt a pluszpénzt, amihez az új adószabályok nyomán jutottak. A szakértő úgy véli: általában a kisebb összegű és rövidebb futamidejű kölcsönöket, például az autóhiteleket fizethetik vissza az új közteher-viselési szisztémával jobban járó polgárok. – Fogyasztásra csak kevesek költik az őket megillető többletet, némelyeknek akár hosszabb-rövidebb nyaralásra is futhatja – vélekedett Török Zoltán. Azt ugyanakkor az elemző nem tartja valószínűnek, hogy egyesek önmagában csak a számukra kedvező adóváltozás miatt vágjanak bele drágább vagyontárgyak, például új autó vásárlásába.
A szakértő rámutatott: az egykulcsos adórendszer idei hatásait a 2011-es évről szóló adóbevallások elemzése után, vagyis jövő nyáron ismerhetjük meg teljes egészében. Az ugyanakkor már most nyilvánvaló – fogalmazott Török Zoltán –, hogy a januártól élő új közteher-viselési rendszer hosszabb távon segítheti a gazdasági folyamatok tisztulását, emellett a gyermekvállaláshoz is biztosabb alapot teremthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.