Ponthatárokra várva

Szilágyi Richárd
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy éve: a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Itt a felvehető keretszám alapképzésben 53 450 lesz, mesterképzésre pedig 19 600 hallgatót lehet felvenni – derül ki az Educatio Kft. és az Oktatási Hivatal közös közleményéből. Abban sincs változás, hogy egy magyar fejlesztésű számítógépes rendszer állítja szakonként országos rangsorba a jelentkezőket az általuk elért felvételi összpontszám alapján, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve helyezi el őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre. Az oktatási szakértők szerint nehéz megjósolni az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, mivel azokat a létszámkeret és a felvehető összlétszám mellett a jelentkezők teljesítménye is befolyásolja.
A pedagógusképzés egységességének és komolyabb szerepének biztosítására tanárképző központokat állítanának fel az egyetemeken és a főiskolákon. Erről tegnap a Magyar Hírlap írt, arra hivatkozva, hogy a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság szerint feltétlenül szükség van ilyen – közvetlenül az intézmények rektorai alá tartozó – szervezeti egységekre. Ezek legfőbb feladata a gyakorlati év megszervezése, a mentortanárokkal való kapcsolattartás, a pedagógusok továbbképzése és a minőségi ellenőrzés lenne.
2013-tól bizonyos szakokon visszaállítanák a kétszakos, egyciklusú tanárképzést, hosszabb gyakorlati időt szabnának meg a szaktanároknak, valamint ismét kettéosztanák az általános és a középiskolai pedagógusok képzését is. Az egyciklusú képzés visszaállítása a közismereti tárgyak szakjain történne, például magyar–történelem, matematika–fizika vagy testnevelés–biológia párosítások esetén. Nem változna viszont a jelenlegi rendszer a szakmai tanárképzésben, például mérnök vagy közgazdász szakok esetén, illetve bizonyos művésztanárképzésekben sem – közölte a tárca.
Hoffmann Rózsa a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor oktatással foglalkozó tegnapi tanácskozásán a készülő köz- és felsőoktatási törvényről elmondta: az előkészítés során tapasztalható viharok csak a felszínt jelentik, a terveknek igen komoly a szakmai támogatottságuk.

Jön az Új nemzedék program. Az év második felére elkészül és a kormány elé kerül az Új nemzedék jövője program, amely a fiatalok számos problémájára keres és ad majd válasz, megoldást, és mindehhez költségvetési forrást is biztosít – mondta Ágh Péter, a Fidelitas elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A program tíz témakörben járja körül a fiatalok élethelyzetét. A Fidesz országgyűlési képviselője ezek között említette a vidéken élők gondjait, a kultúrához való hozzáférést és a munkahely fontosságát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.