Rákosi és Kádár szelleme még itt lebeg

Nagy Ferenc József
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trianoni Magyarország óriási bűne volt, hogy – komoly eredményei mellett – nem valósította meg a földreformot, sok szegény vidéki paraszt, nincstelen cseléd földhöz juttatását. 1250 főúr-arisztokrata a föld 30 százalékát birtokolta, másfél millió paraszti gazdasággal szemben. Somogyi Imre Kert Magyarország felé, 1942-ben megjelent könyvében a hagyományos mezőgazdasági, állattartási, termelési újításokkal, gyakorlati javaslatokkal segítette a várt kibontakozást. Sajnos a II. világháború ezt az álmot is megsemmisítette. Amit békésen nem tudtak megoldani, azt elvégezte az ideiglenes kormány. Mintegy 3-3,5 millió hektár földet mértek ki 642 ezer földigénylő között. Rákosi a ’48-as kecskeméti beszédében már meghirdette a mezőgazdaság szocializálását szovjet mintára. Aztán jött az osztályharc, kulákprés, padlássöprés, 650 ezer paraszt megbüntetése, internálás, Hortobágy, politikai ítéletek. A termelőszövetkezetesítést tűzzel-vassal keresztülvitték. Ismerősek a fent leírtak, de felidézésük szükséges a jelen megértéséhez, a „rendszerváltáshoz”.
A mezőgazdasági ismét válaszút elé került: folytatni a szövetkezeti mozgalmat (lásd tsz-lobbi), vagy visszaadni a tsz-be vitt és „önként” felajánlott földeket tulajdonosaiknak? Meglepő, hogy Antall József miniszterelnök, akinek édesapja a ’46-os Nagy Ferenc kormányának minisztere volt, nem akarta. Miért? Feltételezések voltak, de a titkot sírba vitte. Az alkotmánybírósághoz fordult, amelynek elnöke 1990. október 2-án elutasította a koalíciós FKGP rehabilitációs hitvallását. Helyette a privatizációt és a kárpótlási megoldást erőltették. Én ezt nem írtam alá: őrültség e kitaláció. A paraszt árverezzen a saját földjére, amikor ott vannak a tulajdont igazoló, telekkönyvi nyilvántartások? Engem leváltottak, majd keresztülvitték a teljesen kiforgatott, köztársasági elnöki vétóval csökkentett értékű kárpótlást: a törvényesített szabad rablást. A paraszt elvesztette a földjét, s akinek nem volt, több ezer hektárhoz jutott: vörös-, zöldbáróként követve a Horthy-korszak földesurait. Ügyvédek, spekulánsok 15-30 ezer forintért jutottak egy hektár földhöz. Az adatok változtak azóta, mert államtitkár úr közeli parlamenti kijelentése szerint 180 tőkés csoport bérli a terület 80 százalékát és még – csodálkozz! – 100 Ft/hektár bérleti díjat is alkalmaznak hasonszőrű elvbarátaiknál. De mi lesz a vidékkel, a falun élő 4-4,5 millió emberrel: szociális vagy munkanélküli-segély? Hiszen a nagygazdaságokban kevés munkaerő kell. De ha egy hatezer hektáros nagybirtokot harminchektáros kisgazdaságokká alakítanánk át, kétszáz családnak adnánk megélhetést. És mi van az állattenyésztéssel? A kilencvenes statisztikai adatok szerint a felére csökkent a létszámuk. Valamikor, de ma is, a mezőgazdaság két lábon állt és áll: növénytermesztésen, állattenyésztésen. Egy harminchektáros parasztgazdaságban – téeszesítés előtt – 10-12 számos állat volt. (Egy számos állat 500 kilogrammos statisztikai mértékegység.)
Mi a helyzet ma? A legelők üresek (nálunk, a Dráva mellett is), nincs tehén a falvakban. Ez érthető is. Míg a termelők kilónként alig 60 forintot kapnak a marhahúsért, a kereskedelemben azt már 200 forint felett látjuk viszont. Ez kizsákmányolás, és ez a helyzet az áruházláncok eladási áraiban is. És hol vannak a hungaricumok? Az extenzív (külterjes gazdálkodást végző) nagybirtokosokat kötelezni kell – ehhez joga van a magyar nemzetnek – megfelelő számú állatok tartására. Sok embernek adna gondozási munkát, állatállományunk is növekedne, és kiváltaná az importot. Aki ezt megtagadja, attól törvénnyel kell visszavenni a földet, a legdrágább nemzeti vagyont állami tulajdonba azért az árért, amiért a tőkés spekulánsok azt megszerezték. (Kína, jövője érdekében a születésszabályozást is bevezette.) Vissza kell szerezni a cukorgyárakat, a növényolaji üzemeket, élelmiszer-, és konzervipart és működésüket lépésről lépésre megvalósítani. Országos közmunkában kellene a Duna–Tisza-csatorna évszázados tervét megvalósítani, s az Alföld aszályos területein a munkákat elvégezni. A növénytermesztésre alkalmatlan területeket fásítani, erdőt telepíteni. Ez mind-mind sok ember foglalkoztatna, és az egymillió munkanélküli megszüntetését csak a mezőgazdaságból lehetne megoldani. Megnőne az önkormányzatok felelőssége, mert ők látják, tudják, mit lehet és kell tenni. Parasztrajongó vagyok, de a múltat nem lehet visszahozni. De azon el lehet gondolkodni, hogy az EU-s birtokátlag 19 hektár, és az osztrák Bauerek 10-20 hektáron gazdálkodnak már 30 éve gépszövetkezéssel.
Lehet-e a jövőben egy újabb földreform? Ki tudja, mit hoz a jövő? De szükséges a beszerzési, termelési, értékesítési összefogás. A nagy múltú Hangya és a hitelszövetkezet újragondolása. A kormány és a tárca szívén viseli a mezőgazdaság kérdéseit, népgazdasági jelentőségét. Államtitkár úr tökéletes diagnózist állapított meg, amelynek terápiáját fokozatosan, következetes határozottsággal kell végrehajtani. Nagyon nehéz lesz, mert Rákosi és Kádár szelleme még itt lebeg.

A szerző földművelődésügyi miniszter (1990–1991)

A magyar vidékfejlesztésről folyó vitában megjelent írások: Ángyán József: Új nemzeti vidékstratégia (vitaindító, június 10.); Wagenhoffer Zsombor: Szerezzük vissza belső piacainkat! (június 20.); Németh István: Életképes kistérségek, patrióta szemlélet (június 20.); dr. Molnár Rezső: A mezőgazdaság jövőképe (június 25.); dr. Keve Tibor: Gazdakörök szervezése és a magyar vidék (június 30.); Csudai Endre: A monopolizált piac nem piac (július 8.); Paál Sándor: Előtérben a hagyományos fajták termesztése (július 18.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.