Revánsot vettek a fehérváriak

A nemzetközi kupaszereplés előtt tartott tegnap főpróbát a Videoton és a Kecskemét, méghozzá egymás ellen, komoly tétért, a Szuperkupáért. A KTE 3-2-es sikerével végződött Magyar Kupa-döntő visszavágójának is tekinthettük a derbit, amelyre Kecskeméten került sor, mert bár az MLSZ semleges helyszínt akart, a két csapat megállapodott, hogy vagy itt, vagy ott, a sorsolás pedig a bács-kiskuni megyeszékhelynek kedvezett. A mérkőzést azonban a Videoton nyerte meg 1-0-ra.

Munkatársainktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan lépésre szánta el magát a Videoton vezetősége a labdarúgás világában: a bajnoki aranyérem dacára megvált a csapat vezetőedzőjétől, Mezey Györgytől. Az elválás pontos okát a mai napig nem ismerjük, a hivatalos indokolás szerint új, hároméves periódus kezdődik a klub életében, amely során a Vidinek fel kell jutni a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ennek a feladatnak a portugál Paulo Sousa vezetésével vág neki az együttes. Sousa játékosként világklasszis, kétszeres Bajnokok Ligája-nyertes volt, edzőként eddig Angliában dolgozott, átütő siker nélkül.
Bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy a csapat durván egyharmadát kicseréli, amit többé-kevésbé be is váltott. Elsőként az addigi csapatkapitánytól, Farkas Balázstól vált el, akitől hivatalosan csak csütörtökön köszönt el a klub. Rajta kívül Sebők Zsoltra, a kölcsönből csak átmenetileg visszatért Sitku Illésre és Présinger Ádámra, továbbá Gyurcsó Ádámra és a horvát Milanovicra sem tartott igényt. A jobb szerződés reményében távozott a két szélső hátvéd, Marko Andjics és Lázár Pál, a svéd Bojan Djordjic pedig egy évvel ezelőtti téves döntését belátva.
Az érkezők listája is népes. Három spanyol légiós – Fernández Balufo (korábban Tarragona), Héctor Sánchez (Villarreal), Álvaro Brachi (Espanyol II) – mellett a Kecskemétről, illetve a Bredától visszaérkező Vujovics és Horváth Gábor, valamint az Újpesttől megvett Mitrovics érdemel említést. Ám ez még nem a végleges helyzet, további játékosokkal folynak tárgyalások. A Videoton Olaszországban edzőtáborozott, majd idehaza két felkészülési mérkőzést játszott, a szlovákiai Besztercebányát 3-2-re, a romániai Besztercét pedig 2-0-ra verte. Paulo Sousa a szerdai sajtótájékoztatón nem is cáfolta, hogy vissza akarnak vágni a Kecskemétnek a kupadöntőben elszenvedett 3-2-es vereségért.
– A legjobb csapattal állunk fel a Szuperkupa-meccsen, s csak egy eredményt tartok elfogadhatónak, a győzelmet – jelentette ki.
A Kecskemétnél lényegesen kisebb a változás. Csupán a már említett Vujovics távozott, s öten jöttek: a bosnyák Jovica Stokic, az ukrán-kanadai Igor Pisanjuk, Gyurcsó Ádám (Videoton), a holland Kelvin Maynard és Németh Gábor (Vasas). A legnagyobb erősítés azonban mégis az, hogy Foxi mégsem igazolt a Hajduk Splithez. A KTE hat edzőmeccset játszott, két-két győzelem, döntetlen és vereség a mérlege.
– Teljesen át kellett alakítani a programot, mivel idén nagyon korán indul a szezon. Rövid időn belül hatalmas munkát végeztünk, ami csak agresszív tempóban és stílusban lehetséges – beszélt a nehézségekről Tomiszlav Szivics, a gárda vezetőedzője.
A Széktói Stadionban mintegy 4000 néző előtt a fehérváriak kezdtek valamivel aktívabban, ennek ellenére az első helyzet az ő kapujuk előtt adódott: a 8. percben Foxi ugratta ki Tökölit, de Tujvel kapus résen volt, és felszedte a labdát. Három perc múlva Alves válaszolt, 23 méteres lövéssel tesztelte a KTE hálóőrét, Németh Gábort, nem sokkal később pedig Walter tévesztette el alaposan a kecskeméti kaput. A 25. percben Mitrovics pazar indításával Alves lépett meg, fejjel maga elé tette a labdát, majd az oldalhálóba lőtte. Ám ez is jelezte, hogy a Videoton csipkedi jobban magát. A hazaiak gondjait tetézte, hogy az első félóra végén Tökölit combizomhúzódása miatt le kellett cserélni, a lebicegett támadó helyére Bori állt be. A friss erő kisvártatva jól adott középre jobbról, Dosso azonban négy méterről a kapu mellé csúsztatott; Tomiszlav Szivics fogta a fejét az oldalvonal mellett. A 37. percben aztán a fehérvári szurkolók is bosszankodhattak, mert a kiugró Elek már a kapus mellett is elvitte a labdát, de kisodródva felbukott a saját lábában…
A 64. percben Foxi megpattanó lövését a már földön fekvő Tujvel bravúrral rúgta ki, majd két perc múlva emberhátrányba került a Videoton. Lipták második sárga lapja után mehetett zuhanyozni – a csapatkapitányi karszalagot mérgében elhajította –, a szabadrúgást Bori a felső lécre lőtte. A Kecskemét mezőnyfölényben játszott, a 84. percben azonban a Videoton talált be: Alves két védőt is becsapott, és a hosszú alsó sarokba gurított (0-1). A fehérváriak revánsot vettek a Magyar Kupa döntőjéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.