Röviden

MTI
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó bástya
Budapest. Magyarország a második fél évben is ellátja az Európai Unió képviseletét Líbia fővárosában, Tripoliban; Budapest eleget tesz az Európai Külügyi Szolgálat ez irányú pénteki felkérésének – közölte a Külügyminisztérium. A magyar nagykövetség kétoldalú felkérés alapján Görögország, Horvátország, Kanada, Olaszország és az Egyesült Államok érdekeit is képviseli jelenleg Líbiában. (MTI)

Fegyverek Rijádnak
Berlin. Az ellenzék egyhangú tiltakozása ellenére a német parlament tegnap igent mondott a Szaúd-Arábiának szánt fegyverek szállítására. Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív–liberális kormánykoalíció még a múlt héten döntött úgy, hogy csaknem kétmilliárd euró értékben 200 Leopard 2 típusú harckocsit szállít Szaúd-Arábiának. (MTI)

Százezrek tiltakoztak
Damaszkusz. Több mint 450 ezer ember vonult az utcákra tegnap az észak-szíriai Hama városában, amely az utóbbi hetekben a kormányellenes felkelés egyik központjává vált. Szíria a lázongás szításával vádolta meg az amerikai nagykövetet, aki Hamába utazott, hogy a helyszínen fejezze ki együttérzését a város tiltakozó helyi lakosságával. (MTI)

Bajban Strauss-Kahn
Párizs. Előzetes eljárást indított tegnap a párizsi ügyészség Dominique Strauss-Kahn ügyében, aki ellen erőszak kísérlete miatt Tristane Banon francia írónő feljelentést tett. A legfrissebb felmérések szerint a franciák nagy többsége nem szeretné, hogy Strauss-Kahn induljon a 2012-es elnökválasztáson. (MTI)

Mozlim kifogások
Strasbourg. Az Európai Emberi Jogi Bíróság elutasította a muzulmánok beadványát, amelyben kifogásolták a svájci alkotmány módosítását, amely megtiltja minaretek építését. A beterjesztők szerint az alkotmányos módosítás nem egyeztethető össze az európai emberjogi egyezséggel. A bíróság azzal utasította el kérelmüket, hogy a panaszosok nem áldozatai az egyezség megsértésének. Az egyik panaszos egy genfi mecset szóvivője volt, a többi panaszos három svájci emberjogi társaság és egy muzulmán alapítvány. (L. I.)

Hitler kiközösítve
Linz. A felső-ausztriai Braunau városi tanácsa egyhangúlag hozott döntéssel megfosztotta díszpolgári címétől és helyi illetőségétől Adolf Hitlert, a településen született későbbi náci vezért. (MTI)

Jogtalan kivégzés
Genf. Az ENSZ szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy Texasban kivégeztek egy mexikói állampolgárt – jelentette ki tegnap Genfben nyilvánosságra hozott közleményében Navi Pillay, a világszervezet emberi jogi főbiztosa. A 38 éves Humberto Lealt a texasi Huntsville börtönében szerdán méreginjekcióval altatták el örökre, miután 1995-ben halálra ítélték egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. Leal mindvégig ártatlanságát hangoztatta. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.