Sorsmozaikok a történelem sodrában

Görgey Gábor 2000-ben megjelent regényében, az Adria szirénjében olvasható, hogy a rendszerváltás után családjának az elkobzott házért kárpótlásként néhány százezer forinttal kellett beérnie, míg a helyére beköltöző ÁVH-s leszármazottja milliomos lett. Mintegy tizenhétezer embert telepítettek ki Budapestről 1951 májusában az éjszaka leple alatt, s bár kisemmizték őket, máig nem kaptak jogorvoslatot, voltak, akik lelkiekben mégis gazdagabbá váltak. Ez derül ki a most megjelent Embert ültettél a nyakunkra – kitelepítve Mikófalvára című kötetből.

Tölgyesi Gábor
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széchenyi Kinga történésznek 2008-ban jelent meg könyve az 1951-es kitelepítésekről. A Megbélyegzettek című kötet dolgozta fel először, hogy a még Budapesten élő középosztályból és az 1945 előtti felsőbb rétegekből 1951. május 21-től július 18-ig (per vagy ítélet nélkül) több mint 13 ezer – más forrás szerint mintegy 17 ezer embert hurcoltak el. Az éjszaka leple alatt bevagonírozva, a vészkorszak módszereit követve, nemegyszer ÁVH-ssá vedlett volt nyilasok közreműködésével. „A kíméletlenségre jellemző, hogy válogatás nélkül osztályellenségnek számított a csecsemőtől az aggastyánig, az ágyban fekvő betegig mindenki.”
E könyv megjelenése indította el az Embert ültettél a nyakunkra – kitelepítve Mikófalvára című kötet megszületését, amely a Helikon Kiadó gondozásában jelent most meg, a múlt héten mutatták be a Litea könyvesboltban. A Heves megyei Mikófalvára 76 embert telepítettek ki, olyan „osztályellenségeket”, akik „bűne” volt, hogy kávéházuk tulajdonoltak, értelmiségiek, a felső középosztály tagjai voltak, vagy éppen olyan helyen éltek, amelyre a politikai vezetők, ÁVH-sok is szemet vetettek – Budán a fegyveres ÁVH-sok volt, hogy egész utcarészeket telepítettek ki. A Mikófalvára kitelepítettek közül ma tizenegyen élnek, egyikük, B. Thúry Zsuzsa – aki gyerekként „két év vakációként” élte meg a megaláztatásokat – kereste fel egykori sorstársait, s a befogadó családok tagjait.
Hogy az akkori gyerekek 1953 után is boldogan visszajártak e faluba, köszönhető annak, hogy a Rákosiék ördögi terve – a szegények majd felfalják egymást –, kudarcot vallott. A befogadó családok szintén „osztályellenségnek”, „kuláknak” voltak megbélyegezve, a kötelező beszolgáltatások irreális elvárásai miatt pedig majdnem nincstelenek voltak. Egy-egy befogadó családnak két, három, négy kitelepített családot is el kellett szállásolnia, volt, amelynek el kellett hagynia az otthonát, ám a gazdák nemcsak a munkát, hanem azt a keveset is, amijük volt, megosztották az üldözöttekkel. Az elbeszélt történelem jegyében megszületett könyv ezért nem a szomorúság, hanem az emberség, az együttélés és az egymásra találás dokumentuma.
A Embert ültettél a nyakunkra – kitelepítve Mikófalvára megszületését Hantó Zsuzsa történész és a kiadó mellett számos civil szervezet is segítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.