Szakértők: széthullás vagy együttműködés

Hiába tűntek nagyon eltökéltnek az eurózóna vezetői az adósságválság megoldásában a tegnapi találkozójukon, nem tudni, bírni fogják-e a következő hónapok viharait az euró rogyadozó pillérei.

Csécsi László
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kontinens gazdaságának minden problémáját nem oldhatja meg az eurózóna vezetőinek tegnapi találkozója, de az kiolvasható belőle, hogy melyik úton indul el az unió: a szorosabb együttműködést és a szigorú fiskális politikát, vagy a széthullást választja – mondták el a lapunknak nyilatkozó elemzők. Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője szerint a tegnapi találkozó fordulópont az eurózóna történetében, mert a piacok már megunták az unió vezetőinek hónapok óta tartó időhúzását, és konkrét lépéseket várnak. A lapzártánkig kiszivárgott információk szerint születhet néhány olyan döntés, amely valódi változást eredményezhet. Az egyik ilyen megoldás az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap működési kereteinek bővítését jelenti. Eszerint az alap hitelkeretet nyújthat a bajba kerülő államoknak, így akadályozva meg, hogy spekulációk célpontjává váljanak, mint nemrégiben Spanyolország és Olaszország.
Az elemző azt is hozzátette, a tegnapi találkozó kimenetele nem csak az eurózóna országaiban élők számára fontos, a hatalmas devizahitel-állomány miatt a magyar lakosság számára sem mellékes, hogy miként alakul az euró és a svájci frank viszonya. Márpedig sikertelen válságkezelés az euró és a forint gyengülését és a frank erősödését eredményezné.
Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, a befektetők pozitív várakozásokkal néztek a tegnapi találkozó elé. Ennek köszönhető, hogy a hét közepén lélegzethez jutottak a piacok, s az euró és a forint is erősödött a svájci frankhoz képest. Ugyanakkor az elemző szerint a görög helyzet megoldása nagyon messze van. Még mindig nem dőlt el, hogy elkerülheti-e az államcsődöt a dél-európai ország a következő években.
Bogár László közgazdász kifejezetten szkeptikusan tekint az európai pénzügyi elit megoldási kísérleteire. A szakember úgy véli, nem sok jóval kecsegtet, hogy az eurózóna vezetői a mai napig nem néztek szembe a problémák valódi okaival. – Az eurózóna lakosságának többségét még mindig rosszindulatú, leegyszerűsített magyarázatokkal traktálják a vezetők – tette hozzá a közgazdász. Ezek egyike, hogy a bajban lévő déli országok lakói lusták, nem dolgoznak, de költeni szeretnek, és elvárják, hogy az északi államok adófizetői törleszszék a számláikat. Bogár László szerint ez az állítás nagyon távol áll az igazságtól. A Görögországnak megítélt pénzeket ugyanis nem a görög társadalom kapja, hanem a pénzügyi hatalom. – Az a hatalom, amelyik a fizetési nehézségekkel küzdő államokat adósságcsapdába kergeti azáltal, hogy egyre drágábban és drágábban hajlandó finanszírozni őket – közölte a közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.