Szarajevót ismét ellepik a szívecskés logók

Készen áll a díszlet, a város utcáit ellepték a szívecskés logók, fogynak a jegyek, érkeznek a vendégek, holnap megkezdődik a 17. Szarajevói nemzetközi filmfesztivál. A térség immár vitathatatlanul legjelentősebb filmművészeti fórumán erős lesz a magyar jelenlét is, komoly reményekkel és esélyekkel. A játékfilmek versenyét Tarr Béla legutóbbi filmje, A torinói ló nyitja meg, a Berlinale nagydíjával és Fipresci-díjával kitüntetett alkotást a rendező jelenlétében, gálavetítésen mutatják be.

Hegyi Zoltán
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarr Béla egyébként a Talent Campus programban, ami már az ötödik a sorban, és a Berlini Filmfesztivállal együttműködve üzemel, mesterkurzust is tart fiatal filmeseknek. A Szarajevó szíve elnevezésű rövidfilmversenybe, amelynek mezőnyét több száz nevezésből válogatták, két alkotást is meghívtak Magyarországról: Till Attila szemlegyőztes, majd Cannes-ban is bemutatott, Csicska című műve, valamint Zomborácz Virág Valami kék című filmje indul a megméretésen. A kreatív dokumentumfilm is otthagyja a lábnyomát Szarajevóban, a bosnyák, szerb, szlovén, bolgár, román, horvát, montenegrói, török és osztrák indulók között ott van Sós Ágnes Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című portréfilmje is. A HBO Magyarország saját gyártású filmje a testvéri kötelékről, egy családi titokról és a zene erejéről már több rangos nemzetközi szemlét megjárt, többek között Krakkóban és a torontói HotDocson is nagy sikerrel vetítették. Végül, de nem utolsósorban a koprodukciós fórumra, a CineLinkre Horváth Lili és Nemes Gyula kapott meghívást legújabb filmtervével. A fesztivál eddig is különös hangsúlyt fektetett a gyerekek bevonására, ha tetszik, az utánpótlás-nevelésre, a fiatalok „megfertőzésére”. Ezúttal 3D Weekend címmel kínálnak programot a legifjabbaknak, de hogy a felnőttek se maradjanak ki a három dimenzió áldásaiból, levetítik Wim Wenders Pina Bausch világhírű táncművészről szóló moziját is. Ami nyilván azért is érdekes lesz, mert végre megtudjuk, hogy mire képes a technika, ha nem csak a látványról szól, és filmművész kezébe kerül. A határ persze a csillagos ég, Robert Rodriguez például már a szagoknál tart, de ennél azért figyelemre méltóbb, hogy Wenders saját bevallása szerint el sem készítette volna a filmet, ha nincs 3D.
A zsűri, amelynek elnöke az idén Ari Folman izraeli rendező, négy fontosabb díjat oszt majd ki a végén, a Heart of Sarajevót a legjobb filmnek, egy különdíjat, és elismerésben részesül a legjobb színésznő és színész is. Nem lesz egyszerű dolguk, a mezőny rendkívül erős, a hagyományosan a térségre koncentráló szelektálás mellett felfedezhető a nyitás igénye is, Oroszországtól Dél-Amerikáig tárul fel a panoráma, és természetesen a válogatásnál alapvető elvárás volt a forma, az intellektus és az érzelmek egysége. A fesztivál díszvendége korunk egyik legnagyszerűbb színésznője, Charlotte Rampling, aki filmes pályafutását Richard Lester 1964-es, Trükk című mozijával kezdte, hogy aztán Anglia után meghódítsa az egész világot. Forgatott Viscontival, Liliana Cavanival, Woody Allennel (Csillagporos emlékek), Sidney Lumettel, Alan Parkerrel az Angyalszívben, Francois Ozon egyik kedvence (lásd A medence), legutóbb pedig Lars von Trier Melankólia című alkotásában láthatta a közönség.
Még néhány óra, és a világ legszebb „mozijában”, a szarajevói nemzeti színházban megtelik élettel a gyöngyvászon. És ez mindig egy nagy csoda, különösen ott, ahol néhány éve még a halál aratott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.