Tízmilliárdos kárra 400 milliós jóvátétel

Dénes Zoltán
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöldségtermelők mindössze 400 millió forint körüli kártérítési igényt jelentettek be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH), miközben a németországi hasmenéses járvány miatti bevételkiesésük megközelíthette a tízmilliárd forintot. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tegnap arról számolt be, hogy az érintett termelők összesen 4511 tonna zöldségféle – főként uborka – kivonására, vagyis megsemmisítésére igényeltek támogatást, valamivel több mint 1,5 millió euró értékben. Ez az unió által megállapított és a szaktárca által is használt 266,85 eurós átváltási árfolyammal számolva alig haladja meg a 400 millió forintot. Ebből közvetlenül 255 milliót igényeltek maguk a kárt szenvedett termelők, a maradék összegre pedig a termelői értékesítő szervezetek adtak be kártérítési igényt. Az MVH csak olyan kérelmeket utasított vissza, amelyekről kiderült, hogy az érintettek véletlenül kétszer nyújtották be: egyéni termelőként és termelői értékesítő szövetkezet tagjaként is. Vagyis még az sem állítható, hogy a visszautasított kérelmek nagy száma miatt alakult volna ki az alacsony kártérítési igény.
A termelők egyébként lapunknak már korábban is jelezték, hogy a kólibaktérium okozta járvány és pánik miatt elszenvedett káruk jelentős részét esélyük sem lesz megfizettetni az unióval, mivel az erre vonatkozó rendelet alapvetően hibás. – Tény, hogy az igényelt összegek uniószerte csak a valós veszteségek 15-20 százalékát tudták lefedni – válaszolta kérdésünkre Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FriutVeb) elnöke. Példaként említette Spanyolországot, ahol 200 és 600 millió euró közötti összegre becsülték a károkat, s ehhez képest végül alig 74 millió eurós támogatási igényt tudtak bejelenteni. A probléma tehát az, hogy maga az uniós rendelet életszerűtlen volt, mivel eleve egy hónappal az esemény bekövetkezte után született, ekkorra pedig a gazdák a károk jelentős részét már elszenvedték. Ráadásul csak a megsemmisített zöldség utáni jóvátételt tették lehetővé, az indokolatlan árcsökkenést nem vették figyelembe. Mártonffy Béla szerint az uniós döntéshozóknak meg kellett volna várniuk, hogy a tagországok előre meghatározott kritériumok alapján összesítsék a valós károkat; ezt követően reálisabb kártérítést állapíthattak volna meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.