A feledékeny Nyugat

Munkatársunktól
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig magasztalja a Nyugat Mihail Gorbacsovot, amiért nem akadályozta meg erővel a Szovjetunió széthullását. Előszeretettel feledkeznek el azonban arról, hogy Moszkva azért megpróbálta megállítani a szétesést, s a központ ellen 1989 és 1991 között lezajlott tiltakozások leverése Grúziában 20, Azerbajdzsánban 134, Litvániában pedig 14 áldozatot követelt. Washingtont és a nyugat-európai fővárosokat azonban ez idő tájt főképp az érdekelte, hogy a Szovjetunió kivonuljon Kelet-Európából, így Gorbacsov ennek fejében méltán számíthatott nyugati kollégáinak a jóindulatára. Így például a német egyesítést mindennél fontosabbnak tartó Helmut Kohl is megértően viszonyult a vilniusi vérfürdőhöz, mondván, „vannak pillanatok, amikor a történelmi cél elérése érdekében manőverezni kell”. Az idősebb Bush elnök ugyan aggodalmát fejezte ki, de ő is megelégedett Gorbacsov azon magyarázatával, hogy Moszkva csak a komolyabb konfliktus elkerülése érdekében lép fel a Baltikumban. Ezzel szemben a szovjet elnök egyik közvetlen munkatársa nyílt levélben fogalmazta meg csalódottságát, mondván, a Vilniusban történtek nem méltók egy igazi államférfihoz. „Ez a vég kezdete!” – tette hozzá Anatolij Csernyajev. Mint a Der Spiegel által közölt egykori jegyzőkönyvekből kiderül, az állítólag semmiről sem tudó, ma gyakran a demokrácia védelmezőjeként fellépő Gorbacsov anno a tbiliszi vérengzést is megvédte, s a német szociáldemokrata Hans-Jochen Vogellal találkozva a Szovjetunió ellenségeinek provokatív megmozdulásáról, a demokratizálással visszaélőkről beszélt, akik ellen keményen fel kell lépni. Gorbacsov a Tienanmen téren történtek kapcsán sem mutatkozott igazi demokratának. A kínai hatóságok véres tettéről értesülve a Politikai Bizottságban azt fejtegette, „realistáknak kell maradni, s meg kell érteni, hogy nekik (a kínai kommunistáknak – a szerk.), s nekünk is meg kell védeni magunkat”. „Háromezer ember, no és akkor mi van?!” – zárta le a gondolatmenetét Gorbacsov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.