A francia cipész meg a hosszabbító

Hanthy Kinga
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindazok, akik a szocializmus majd ötven esztendeje alatt kalandvágyból itthon maradtak, most nagyon mennének. A szülő arra ösztönzi gyermekeit, hogy az unió nyugati felében boldoguljanak, és nem gondol arra, hogy fájdalmas lesz skype-os nagymamának lenni, továbbá öregotthonban végezni, ahol a gyermekek nem nyitják rá az ajtót. Az elvágyódóknak ajánljuk figyelmébe David Balazic francia fiatalembert, aki Nagymaroson él, cipő- és csizmakészítő céhmester, hozzá lehet bekopogni a sarkalásokkal is. Balazic mester ugyanis látja mindazt a szépséget, amire nekünk, mert folyton látjuk, már nincs szemünk, és többet tud a magyar történelmi és kulturális értékekről, mint azok, akiknek ez kötelező tárgy volt az iskolában. Talán mert neki nem volt kötelező. Továbbá Nagymaroson megalakította az önkéntes tűzoltó- egyesületet, amelynek ő az elnöke. Ilyenről a maradottak többsége csak osztrák kirándulása során, továbbá nyugati regényekben hall.
Az Arcvonásokban egy korábbi műsor ismétlését halljuk, vendég a francia cipészmester. A riporter Felszeghy Csaba, Balazic nyilván az ő találmánya. Élvezi a beszélgetést, kíváncsisága nem korlátozódik csupán annak kiderítésére, hogy mi tetszhet egy franciának Magyarországban. E kérdésre amúgy is nehéz jól válaszolni, mivel a Dunakanyar és a nagymarosi lankák képe nem tűnik elég meggyőzőnek, az már inkább, hogy Balazic cipész azt mondja, amikor Magyarországra érkezett – a kilencvenes évek elején –, itt még minden suszter tudott cipőt készíteni. Franciaországban meg már alig páran. Balazic, aki céhmester, e címmel azt is vállalta, hogy a tudását továbbadja. Most várja a magyar tanítványokat.
Vajon milyen tanulságokat vonnak le honfitársaink a válságból? Megtanítja-e őket okosan és takarékosan élni? A minőséget a mennyiség elé helyezni? Ha igen, akkor elérkezik Balazic cipészmester ideje. Olyanok mennek majd hozzá, akik szeretik a régi jó cipőjüket, és nem feltétlenül a szegénység illatának gondolják a cipészműhely szagát, hanem valami olyannak, ahol a régi dolgok megújulnak, és hosszú időre szánt becses darabok is készülnek.
David Balazicnek amúgy a kedvenc magyar szava a hosszabbító, a cipész a suszter és a csizmadia szavakra nehezen találja meg a francia megfelelőt, mivel hogy nem is nagyon van, és folyékony okos beszédével bizonyítja, hogy a magyar nyelv nagyon-nagyon nehéz. Tizennyolc év után, a magyar feleséggel és a tűzoltó-egyesülettel együtt nem tud egyetlen magyar mondatot sem hiba nélkül elmondani. Húzzuk ki tehát magunkat, tekintsünk körül Balazic szemével, hátha észreveszünk olyan dolgokat is, amikre büszkék leszünk. Legyen ez akár a bonyolult magyar ragozás.
(Névjegy, MR1-Kossuth rádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.