A gazdatársadalom újra bizakodik

Dr. Roszík Péter
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán már nincs is ésszerű magyarázata, de lélekben meglévő biztosan van, hogy a XX. és XXI. század csalódásai, becsapásai, mellőzései után még számosan vannak olyan családok, családi gazdaságok falun, vidéken, amelyek újra bíznak a jövőben. Arra vállalkoznának örömmel és szeretettel, hogy ellássák a magyarságot egészséges, biztonságos növényi és állati termékekkel, ezekből készült élelmiszerekkel, élhető környezettel és mindennel. Arra, hogy nyújtsák mindazt, ami a modern világunkban már része a paraszti létnek Nyugat-Európában is: háztól értékesítést, élelmiszer-feldolgozást, falusi turizmust, gépi szolgáltatást stb.
Csak most ne csalódjanak! Már annyiszor volt részük szép ígéretekben, álnok biztatásokban. A közelmúltban azt is megélték, hogy utódaik semmizték ki őket. Gondoljunk azokra a paraszti sorból származó agrárértelmiségiekre (?), a szocialista nagyüzemek vezetőire, „szakmai befektetőkre” stb., akik hála helyett lenyúlták a földeket és az együtt felhalmozott vagyont. Most meg nem értik, hogy miért nem hisznek nekik és a hasonszőrűeknek.
A vidéket ért csapások kiheverhetetlenek, biztosan mondhatjuk, hogy a jövő nem olyan lesz, és nem azok lesznek a szereplők, mintha semmi nem történt volna, és úgy élnének a magyar vidéken, mint a szomszédos Ausztria parasztjai, sokszor 20-30 hektár szántón, két-három hektár szőlőn vagy gyümölcsösön, gondtalanul, biztonságban. Pedig azt érdemelnék. Minden nemzetben gondolkozó, felelős közéleti ember kötelessége lenne, hogy a helyzetet ahhoz a képzeletbeli Magyarországhoz közelítse, amilyen lenne, csaknem ötven év szocializmus és az előző majd húsz esztendő vidékdúlása nélkül.
Az új Nemzeti vidékstratégia megvalósítása egy hatalmas lépés lenne ebbe az irányba.
A gazdáknak most van miben reménykedniük, hiszen a szélirány nekik kedvező; erről szólt a kormánypártok választási programja, gyűlései, hirdetései, és legtöbbször maguk a megszólaló politikusok is (még) szavahihetők. A beköszöntés elég jól sikerült, egymás után születtek a vidéknek kedvező jogszabályok. Gondoljunk e körben a kistermelői rendelet további javítására, az illetékmentes családi gazdaság átadására, a helyben lakó családi gazdaságokat előre helyező, új nemzetiföldalap-törvényre, az ehhez kapcsolódó kormányrendeletre és a földtörvény módosítására.
A stratégiai tervben minden, ami érték a hazának, fontos a népének, és amit a vidék ma adhat és kaphat, az benne van, úgy, hogy közben a nyereség azonos azzal, amit az EU-polgár elvár az élelmiszer-gazdaságtól és a vidéktől, amelytől az adójából származó kifizetéseket sem sajnálja. Ilyen az egészséges, biztonságos élelmiszer, a hozzáadott érték növelése, a fenntartott környezet, a foglalkoztatás, a helyben fogyasztás, a biológiai értékek megőrzése, a vidéki táj megóvása, a családi gazdaságok megerősítése, a mezőgazdaság fiatalítása, a leszakadt térségek felzárkóztatása, a vidék elnéptelenedésének megállítása, és sorolhatnánk mind a hiteles EU-felmérések prioritásai alapján.
Az IFOAM (Biogazdálkodók Világszövetsége) EU-csoportja által az EU-s elnökségünk kísérőrendezvényeként Gödöllőn tartott tanácskozáson az unió minden tagországából voltak agrárszakemberek, közéleti emberek, gazdák. Az agrárminiszterünktől és parlamenti államtitkárunktól kapott tervismertetők hallatán csak felsőfokon nyilatkoztak. A konferencián előadást tartott a mezőgazdasági biztos Ciolos, a soros EU-elnök Lengyelország agrárminisztere, az EU Parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, és mindenki azt a jövőképet helyeselte, amit a mi vidékstratégiánk is megcéloz. Az új vidékstratégia irányváltás lenne, indulás más értékrend irányába, ahol a nemzet és a közösségek érdeke, valamint hála istennek, az új alaptörvény értékei a család(i gazdaság), az egészséges élelmiszer, a stratégiai fontosságú víz és a termőföld megőrzése, a génmódosítástól mentes mezőgazdaság a mérvadók.
Csakhogy nincs olyan változás, ahol mindenki nyerhet. Így itt is bizony az eddigi nyertesek, a lenyúlós, a támogatást magához terelő, az ellenőrzés alól kivont kaszt, a csak a tőkemegtérülésben érdekelt, áfamanipulátor vállalkozások, zsebszerződők, a birtokméret-korlátozásokat semmibe vevő mamutagrárcégek, a támadhatatlan vadász-, GMO- és vegyszerlobbik és az őket kiszolgáló tudományos (?) műhelyek érdekcsoportjainak súlyos veszteségeket hozhat egy ilyen változás. Márpedig ezek megszokták a sok pénzt, veszíteni nem akarnak.
Minden ilyen érdekcsoport a rá jellemző eszköztárat próbálja bevetni, van, aki vadászik, van, aki vadásztat, van, aki zsarol, van, aki korrumpál, van, aki fenyeget, van, aki támogat, átalakul, újjáalakul, kapcsolatot ápol jobbra-balra, cenzúráz, megkörnyékez, sugalmaz, mintha „fentről jönne” a torzító igény stb. A harc szavakkal is folyik, sokan a családi gazdaság helyett az – egyébként máshol pozitív – kis- és középvállalkozás fogalmat használják, hiszen ebbe a kkv-kra vonatkozó jogszabályok értelmében a mezőgazdaság sajátosságai miatt szinte az összes nagy agrárvállalkozás belefér, vagy a versenyképességet csupán a gazdaság szintjén értékelik, megfeledkezve a haza versenyképességéről. E torz szemlélet eredménye, hogy az állítólag versenyképes nagyüzemi gazdálkodásunk dominanciája ellenére az élelmiszer-gazdaságunk hektáronként negyedannyi értéket se termel, mint Ausztria, tizedannyit se, mint Hollandia, a versenyképtelennek nyilvánított családi gazdaságok pedig munkanélküliség sújtotta hazánkban csaknem háromszor annyi embert tartanak el ugyanakkora területen, mint a versenyképes nagyok!
A velejéig romlott közéleti előzmények után jobb a befolyásolással szembeni ellenállás, mint várható lenne, de azért be-becsúszik egy-egy érthetetlen személyi döntés, egyes jogszabályi elemeket nehéz úgy érteni, hogy a vidékért lennének, így például a földtörvényben akár több száz kilométerre élő „idegenek” és/vagy ismeretlen vagyoni szerkezetű társaságok (az eddigi bérlők) elő-haszonbérleti joga – az NFA-hoz tartozó állami földek kivételével – máig megmaradt. A Nemzeti Földalap eddigi működése pedig a családi gazdák és a vidék szempontjából alig értékelhető, hogy ne mondjam, siralmas. Vagy a sok helyen még ma is érthetetlenül érintetlen korábbi hivatali apparátusok magatartása, amely gazda- és vidékbarátnak egyáltalán nem nevezhető.
A rengeteg hozzám érkező üzenet, kérés, információ, az iskoláikat befejező tanulók földigénye, a késő éjszakába nyúló tanácskozások olyan szinten töltenek el reménnyel, hogy arról már talán nem is álmodtunk. Ezért azt szeretnénk, ha a tervezgetés végre lezárulna, a gátló hatások eltűnnének, és megkezdődne a stratégia mentén a vidék felemelkedése.
Isten áldása legyen mindazokon, akik ezért tesznek, és azokon, akik ebben részt vesznek!

A szerző a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.