A határainkon túl is ünnepelt a magyarság

MN-összeállítás
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az amerikai nép nevében szívélyes üdvözletét küldte Szent István napja alkalmából Schmitt Pál köztársasági elnöknek írott levelében. – Az Egyesült Államok és Magyarország szoros kulturális kapcsolatokat és közös demokratikus értékeket ápol. A két ország NATO-szövetségesként egyaránt tartósan elkötelezett a nemzetközi béke és biztonság megóvása mellett – írta Obama. Külügyminisztere, Hilllary Clinton külön nyilatkozatában azt írta: „Önök olyan reformokon dolgoznak, amelyek segítenek majd erősebbé tenni a gazdaságot és felszámolni a korrupciót.”
Az elcsatolt országrészekben is megemlékeztek augusztus 20-ról. Erdélyben, Kolozsvárott a Donát úti római katolikus templomot szentelték fel, és rendezvényeket tartottak többek között Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Székelyszentistvánon és Nagyváradon is. Belföldön több százan tették le állampolgársági esküjüket: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón csaknem háromszázan, Hódmezővásárhelyen pedig közel négyszázan, zömmel Erdélyből és a Vajdaságból érkezettek. A vajdasági Szabadkán, a tíz éve működő magyar főkonzulátuson tartott Szent István-napi ünnepségen harmincheten tettek állampolgári esküt, és a százezredik kérelmező, Balog Virág László és családja is átvehette hivatalos okmányait. Ugyancsak Szabadkán megszületett az első alanyi jogon magyar állampolgárságot kapott gyermek: Nagy Kanász Kata.
– Orbán Viktor állja a szavát: a Vajdaságban megvalósulhattak azok a fejlesztések, amelyekről tavaly, a miniszterelnök vajdasági látogatásán megállapodás született – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke palicsfürdői ünnepi beszédében. Kárpátalja és a Felvidék magyarsága többek között Beregszászon, Aknaszlatinán, Dunaszerdahelyen, Kassán és Pozsonyban is megemlékezett Szent Istvánról.
Augusztus 20-án estére a budapesti Kossuth térre érkeztek az erdélyi Gyimesbükktől indult kerékpáros Határon túra résztvevői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.