A jelentkezők kétharmadát felvették

Az idén valamivel nehezebb volt bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly, ennek ellenére a felvételizők kétharmada sikerrel járt. A legnépszerűbb szakiránynak a gazdálkodás és menedzsment, a legkeményebbnek pedig a nemzetközi gazdálkodás bizonyult. A maximális 480 pontot sehol nem kellett elérni a felvételhez.

Bákonyi Ádám
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A Felvi.hu elemzése szerint a 141 ezer jelentkező közül első körben csaknem 98 ezren nyertek felvételt valamelyik egyetemre, főiskolára. Noha az arány kétharmados, a tavalyi hetvenről 69,4 százalékra csökkent a bejutók száma.
Majdnem minden ötödik jelentkező (19,3 százalék) valamilyen gazdaságtudományi képzésre szeretett volna leginkább bejutni, tíz százaléknál többen választották első helyen a műszaki képzést (13,7 százalék), kilenc-tíz százalékkal nőtt a művészeti és művészetközvetítési képzésre jelentkezők száma. A társadalomtudományi és bölcsészettudományi karokat viszont kilenc-tíz százalékkal kevesebben választották a tavalyihoz képest. A legtöbben gazdálkodási és menedzsment szakot jelöltek meg elsőként (3694), második helyre szorítva a tavaly legnépszerűbb turizmus-vendéglátást (3622). A mérnök-informatikus képzés megtartotta a tavalyi harmadik helyét (2836), a gépészmérnöki képzés két helyet javítva a negyedikre ugrott (2576).
A maximális 480 pontot sehol nem kellett elérni a felvételhez. A legmagasabb pontszám az államilag finanszírozott képzésben a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bekerüléshez, a nemzetközi gazdálkodási alapszakon 463 pont a határ. A második és harmadik legmagasabb pontszámot is ebben az intézményben kellett elérniük a leendő elsőéveseknek, gazdálkodási és menedzsment szakon 457, társadalomtudományi karon 453 pontot.
Orvosképzésben a budapesti Semmelweis Egyetemen az általános orvos szakon 436, míg a fogorvosin 433 volt a ponthatár, ugyanezen képzésekre a Debreceni Egyetemen 417, illetve 423 pontot kellett elérni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az építészmérnök-képzésben 382, az építőmérnökin 346, míg a mérnök-informatikus szakon 370 pontra volt szükség. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) politológia szakon 435, a jogászképzésben 427 pontot kellett hozni. A Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen a jogász szakra egyaránt 418 pontot kellett elérni.
Kommunikáció szakon az ELTE-n 442, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán 415 pontot kellett teljesíteniük a diákoknak a bekerüléshez.
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen színművész szakra 400 pont kell a bejutáshoz, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen az alkalmazott látványtervezésen 394 a ponthatár. A Budapest Kortárstánc-főiskolán a táncművészeknek 392 pontot, a Magyar Táncművészeti Főiskolán 220 pontot kellett szerezniük. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az építőművészet szakot választóknak 380 pontra volt szükségük. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a kórusvezető szakirányhoz 296 pontot kellett elérni. A Rendőrtiszti Főiskolán igazgatási-biztonsági szakirányra 232 pont kellett.
Az alapképzésekre bejutók 75 százaléka államilag támogatott helyre nyert felvételt, ahol nem kell tandíjat fizetni. Az összes felvett diák közül csaknem 40 ezren alap- és egységes osztatlan, államilag finanszírozott nappali képzésre kerültek be. Ehhez hozzájön a felsőfokú szakképzésre és a korábban keresztfélévben felvettek száma, így jön ki az 53 450-es államilag támogatott keretszám (ami nagyjából háromezerrel kisebb a tavalyinál). A mesterképzésen a meghirdetett 19 600 helyet nem töltötték fel. A 26 ezer jelentkezőből 16 ezer hallgatót vettek fel, közülük 84 százalék került be az államilag finanszírozott képzésbe.
– A veszprémi székhelyű Pannon Egyetem költségtérítéses mérnök-informatikus szakán 478 pont az idén a felvételi ponthatár, s ezzel az országos csúcstartó – mondta Friedler Ferenc. Az egyetem rektora hangsúlyozta, ezen a szakon az államilag támogatott képzés esetében is magas, 375 pont a határ, ez öt ponttal magasabb a műegyetemen megszabottnál is.
– A tavalyinál is több hallgatót vettek fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának három karára, a felvételi eljárás tehát sikeresnek mondható – jelentette be Gadányi Károly. Az egyetemi központ elnök-rektorhelyettese elmondta, a három karon elindított 80 képzésre összesen 1478 hallgató került be, 1112 diák államilag támogatott, 366 pedig költségtérítéses helyre. Az államilag támogatott képzésekre csaknem százzal több jelentkezőt tudtak felvenni, mint tavaly. A felvettek száma pedig összességében harminckilenccel növekedett.
– A Miskolci Egyetemre jelentkezők több mint 40 százalékát vették fel; az új tanévben a tavalyinál 107-tel több, 3432 elsőéves kezdheti majd meg tanulmányait, és a pótfelvételin még legalább félezren kerülhetnek be az intézménybe – mondta Patkó Gyula, az intézmény rektora. Közölte, jelentősen, csaknem 15 százalékkal – a tavalyi 1124-ről 1285-re – nőtt a költségtérítéses képzésre felvételt nyerő fiatalok száma is, ami határozottan jelzi, hogy egyre többen biztosak az itt szerzett diploma értékében, és áldoznak is rá.
– A Debreceni Egyetem az ország legnépszerűbb vidéki egyeteme, ezt jelzik az idei felvételi adatok is – közölte Fábián István. A rektor elmondta, a mostani felvételi eljárásban minden korábbinál többen, 8298-an kerültek be az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyekre.
– Valószínűleg ez volt az utolsó békeév a felvételik szempontjából, ugyanis várhatóan jelentősen változik a felsőoktatás a jövőben – mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor hangsúlyozta, intézményük jó néhány éve az első három legnépszerűbb egyetem között van, az ELTE után a Debreceni Egyetemmel fej fej mellett haladnak. A jelentkezésekben és a felvettek számában a korábbi évekhez képest jelentős változás nem volt, csupán ötszázalékos csökkenést tapasztaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.