A szókimondó szakember

A magyar kézilabdasport egykoron meghatározó egyénisége, Vass Sándor 65 éves. Sokszoros magyar és osztrák bajnok, edző és nevelő, egyike azoknak, akik külföldön is kamatoztatták tudásukat. A világ egyik legjobb csapatában játszott itthon, szemléletével és eredményeivel példakép lett Ausztriában.

Kő András
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékszem: a hetvenes évek első felében a svédországi Világkupán vett részt a válogatott, és Vass Sándornak volt 1 koronája. Bedobta egy játékautomatába, és pechjére 21 koronát nyert. Pechjére – írom, mert ebből származott a kalamajka. Sándor barátunk ugyanis, amikor csak szembe jött vele egy automata, szerencsét próbált újra, és hol nyert, hol vesztett. Az edző, Faludi Mihály pedig azt látta, hogy egyik játékosa „betegesen” vonzódik a játékautomaták iránt, és kijelentette: „Vass morálisan nem válogatott játékos.” „Nekem meg nagy volt a pofám” – ismeri be most Vass Sándor. A következmény az lett, hogy az átlövő-irányító 1974 és 80 között kikerült a nemzeti gárdából.
Faludi és Vass: nem békültek meg egymással sosem. A kívülálló azt mondja: kár. „Két világ, két felfogás” – állítja az egykori játékmester ma. Aztán jött a moszkvai olimpia, és Vass újra csapattag lett. A végeredmény pedig egy negyedik hely, ami jó teljesítménynek tekinthető. Az irányító így emlékszik: „Első meccsünket a lengyelek ellen játszottuk. A második félidő közepén hat góllal vezettünk, amikor Faludi lecserélt. Kiegyenlítettek a lengyelek. Ezután az edző visszaküldött. Döntetlen maradt a vége is. Ha azt a meccset megnyerjük, mi játsszuk az olimpiai döntőt. A későbbi bajnokot, a keletnémeteket nem tudtuk megverni, döntetlent játszottunk velük, de döntetlennel ért véget a lengyel–német meccs is.”
Játékosként ez volt a hazai búcsú a sportágtól. Ami utána következett, külön fejezet Vass Sándor életében: a grazi tíz esztendő, amit élete legszebb időszakának tekint. Ő volt a harmadik magyar – a labdarúgó Bálint László és Fazekas László után –, akit a sportvezetés kiengedett külföldre. Meghálálta a meghívók bizalmát: az Elektromossal nyert három magyar bajnoki cím után hatszoros osztrák bajnok lett. Háromszor a Graz játékosaként, háromszor ugyanott edzőként. Nyolc éven keresztül osztrák szövetségi kapitány volt, egy évig a női válogatottat irányította. A Hypo Niederöstereich női csapatának mestereként 1991-ben a BEK-döntőbe juttatta az együttest.
Ha edzői módszeréről kérdezzük, röviden így válaszol: „Sokat követeltem, és nagyon kemény voltam. De lehetett velem haverkodni, az edzéseken és a mérkőzéseken azonban nem ismertem tréfát.” Az osztrák sport történetében először kvalifikálta magát csapat – Vass Sándor irányításával – az olimpiai játékokra! Ekkor már a női gárdát irányította.
Amikor még játszott, állandóan 1500 néző szurkolt nekik, de megesett, hogy a csarnokban 2500-an préselődtek össze, és ezer ember rekedt odakint, mert a bajnoki címért mérkőzött a csapat. Egyszer eltörték az orrát a meccs hevében. Levitték, ápolták, de visszament a két tamponnal, és a győztes gólt ő dobta. A főszponzor képviselője így fogadta a meccs után: „Maga bármit kérhet tőlem!” Új szellemet vitt a játékba, és csapata megváltoztatta az egész kézilabdát Ausztriában. Nem csoda, hogy előbb kapott sportkitüntetést a sógoroktól, mint idehaza.
„Egyre vagyok nagyon büszke – mondja –, hogy azok a játékosok, akik a kezem alatt voltak, mind sikeresek a magánéletben is. A sportsiker múlandó, de amit megtanultak, örök kísérőjük marad. Ugyanakkor látom, hogy nagyon sokat profitáltak a sportból.”
Visszatérve képzeletben Magyarhonba, felvetődik, mi volt Vass Sándorék titka, hiszen az a válogatott végigverte a világot. Legyőzték a legjobbakat is, Bukarestben megverték a románokat, Belgrádban a jugoszlávokat. A 190-szeres válogatott Vass szerint nagy egyéniségek alkották a csapatot, ez a titok, köztük a kapus Bartalos Béla, aztán Horváth József, a jobb szélen Fodor János, a bal szélen Kenyeres József, Kontra Zsolt, a balátlövő helyén Kovács Péter, beállósként Vass Károly, a báty.
Vass Sándor nem ápol szorosabb barátságot a válogatott egyik tagjával sem. Ezzel szemben együtt ünnepli 65. születésnapját azokkal az osztrák játékosokkal, akiknek valamikor az edzőjük volt, mert a mai napig megmaradt a kapcsolat köztük. Edző volt itthon is: egy évig a Fotex Veszprém, három és fél évig a magyar férfi válogatott mellett.
Egyenes, nyílt, szókimondó ma is, mint játékos korában. Ha valaki körmönfontan kezdi, a harmadik mondatnál megkérdezi: „Mit tehetek érted?” Vannak, akik azt tartják, a legrövidebb út a kerülő. Vass Sándor nem tartozik közéjük. Határozott, lényegre törő. Nála nincs kecmec. Ismeri az igeneket és a nemeket. Kiírhatná a szobája falára: sok beszédnek híg az alja. Irányításra, vezetésre termett, az volt játékosként és edzőként is. Hat éve a hazai kézilabda-szövetség egyik alelnöke. Ausztriában pedig példakép – negyvenéves korában hagyta abba az aktív játékot –, s ez keveseknek adatik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.