Áldomás fejfedőből

Szathmáry István
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kalap több évezredes, Magyarországon a középkor óta tartó története során mindig jóval többnek számított egy ruhadarabnál. A kultúrtörténet cseppet sem elhanyagolható részeként egyszerre volt dísz, rangot kifejező vagy az időjárás viszontagságai ellen védő, praktikus ruhadarab, de akár megtisztelő, nem egy esetben megbélyegző viselet is. Ennek köszönhetően alakult ki az idők során mind készítésének, mind formájának szinte számba vehetetlenül sok változata, amelynek titkaiba kalauzol el bennünket ez a közel százharminc oldalas, sok színes fotóval ékeskedő könyv.
A viselettörténeti visszapillantással kezdődő kötet megismertet bennünket a mesterség fogásaival, ahogyan azok emlékként és tárgyi valójukban több évszázad alatt nemzedékről nemzedékre hagyományozódtak a Mihalkó családban. A felvidéki eredetű família a XIX. század elejétől gyökeresedett meg Balmazújvárosban, és vált többek között a kuriózumnak számító hortobágyi pásztorkalapok készítésének talán már egyedüli avatott művelőjévé. A pásztorkalap elkészítése különösen komoly próbája a mesterségnek, mert az időjárás minden megpróbáltatásának kitett pásztorember nagyon megnézi, mit tesz a fejére. Ha téved, maga bánja, ezért is alakult ki az a szokás arrafelé, hogy a pásztordinasztiák tagjai nemzedékről nemzedékre ugyanott szerezték be hivatásuknak ezt az elengedhetetlen kellékét, s ezt a megbecsülést csak egyszer lehetett elveszíteni – de akkor örökre. Nem véletlen, hogy a kalapvásárlást követően az új fejfedőből itták meg az áldomást, s ha azon egy cseppje is általment a bornak, akkor visszament a vásár.
A család- és mesterségtörténet a szakma fénykora és a mesterség megbecsülése mellett természetesen megőrizte azon időszakok emlékezetét is, amikor az idő nem kedvezett a míves kézi munkának. Hosszú ideig próbálta átvenni a hivatalosan is támogatott igénytelenség a korábbi magas színvonalú kézművesség helyét, s ez a folyamat a hagyományos kalapkészítő mesterséget sem hagyta érintetlenül. Szerencsére, ha megfogyva is, de a magyar népművészet részeként a hagyományos pásztorkalap készítésének mestersége is megőrződött a jelen és a jövő számára, amihez mindenképpen hozzájárul ez a szép kiállítású kötet is: a pásztorkalap-készítésnek, továbbá a Magyarországon használt legfontosabb kalapfajták áttekintésének számos résztanulmány után ez idáig egyetlen összefoglaló jellegű vállalkozása.
(Mihalkó Gyula–Pozsonyi József: A hortobágyi pásztorkalap – és készítői, a balmazújvárosi Mihalkó család. Tiszántúli Történész Társaság, Balmazújváros, 2010. Ára: 6000 forint.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.