Állami kézben a vidéki kórházak is?

Az alapfokú oktatás és a fővárosi kórházak mellett a vidéki fekvőbeteg-ellátó intézmények is állami működtetésbe kerülhetnek – tudtuk meg. Információink szerint nemcsak a megyei fenntartású nagy kórházakat, hanem a kisebb városi intézményeket is átvenné az állam.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérdéses ugyanakkor az átadás-átvétel időpontja, bár az valószínűnek tűnik, hogy a fővárosi kórházakkal kezdenék a sort. Nem tudni továbbá, hogy mely állami szervezet látná el az intézmények felügyeletét, mint ahogy azt sem, ellentételezné-e esetleg az állam annak az összegnek egy részét, amelyet korábban az önkormányzatok fejlesztésekre vagy működési támogatásra fordítottak.
*
Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára tegnap sajtótájékoztatón ismertette az új önkormányzati törvény tervezetét, amely azonban korántsem ad teljes képet, fontos részleteket csak az ágazati törvények tisztáznak majd. A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Tállai azt mondta, hogy az alapellátást továbbra is önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kórházzal integrált. A részleteket firtató újságírói kérdésekre azt felelte, hogy ezeket majd az ágazati törvényekben mondják ki.
A Magyar Nemzet egyeztetéseket jól ismerő forrása azt mondta, „van realitása annak, hogy a városi és megyei fekvőbeteg-ellátást végző intézmények állami kézbe kerüljenek”. – Első lépésben a budapesti kórházak kerülhetnek sorra – tette hozzá.
Mint ismert, a fővárosi intézmények átadását már hónapokkal ezelőtt bejelentette Tarlós István főpolgármester és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. A részletek azonban azóta sem tisztázódtak, és érdemi lépés sem történt az átadás-átvételben. Kérdés például, hogy pontosan melyik állami szervezet felügyelné az intézményeket. Egyesek szerették volna, ha a Semmelweis Egyetemhez tartoznának, míg mások a nemrég létrehozott egészségügyi mega-háttérintézményt, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (Gyemszi) vagy a kormányhivatalokat jelölnék ki felügyeleti szervként. További bonyodalmat okozhat, hogy egyes fővárosi politikusok szeretnék elérni, hogy az állam „kárpótlást” fizessen Budapestnek a kórházak után. Elképzeléseik szerint az államnak el kellene ismernie és meg kellene fizetnie a kórházakra eddig költött összegeket, köztük a működési ráfordításokat és az eszközpótlást. Szeretnék továbbá, ha az állam átvállalná a kórházakkal kapcsolatos kártérítési felelősséget, a perekkel járó jogi kötelezettséget, valamint a kórházak adósságait. Kérdés, hogy előáll-e hasonló javaslattal valamely vidéki önkormányzati vezető. A kórházak állami kézbe adásával egyébként a Fidesz több erős embere sem értett egyet korábban. Pedig akkor Szócska Miklós még csak arról beszélt, hogy kizárólag azokat a fekvőbeteg-ellátókat vennék át, amelyek működtetését a továbbiakban nem vállalja az önkormányzat. Igaz, rögvest hozzátette, hogy az állam nem a kórházak szemétledobója.
Amint azt tegnap megírtuk, önkormányzati feladat marad a településfejlesztés és -üzemeltetés, a területrendezés, valamint a kultúra is. A szociális ellátásban a gyermekekkel kapcsolatos ellátást az állam, az idősekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat nyújtaná – közölte a szakterület államtitkára. Tállai András hangsúlyozta, hogy minden helyi közösséget – lakosságszámtól függetlenül – megillet az önkormányzás joga. Megerősítette, hogy a tervek szerint a jövőben közös önkormányzati hivatalok jöhetnek létre a járásokon belül, a megyei önkormányzatok pedig területfejlesztési feladatokat látnak majd el.
Szintén tegnap írta meg lapunk, hogy a megyei jogú városok státusa megszűnik, a megyei közgyűlési rendszer pedig „vegyes” lesz. A polgármesterek legitimitását erősítenék azzal, hogy a járási hivatalok vezetőit alájuk rendelnék. (A jegyzőket jelenleg a képviselő-testület nevezi ki, illetve menti fel – a szerk.) Ha kétszer egymás után nem tud összeülni a képviselő-testület, akkor a polgármester döntéseket hozhat majd a település működése érdekében – hangsúlyozta Tállai.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány a feladatfinanszírozás-alapú önkormányzati rendszert támogatja. Ez azt jelenti, hogy a települések nem vállalhatnak olyan feladatokat, amelyeknek nem ismerik a finanszírozási forrását. Tállai hangsúlyozta, hogy a finanszírozásban és a hitelfelvételben is erősebb állami kontrollt vezetnek be. Ennek egyik eszköze egy olyan informatikai rendszer lesz, amely lefedi az önkormányzati rendszer teljes pénzügyi hátterét. A helyi adók tekintetében viszont nagyobb „kivetési jogot” kapnak majd az önkormányzatok.
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár elmondta: októberben kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvény tervezete, amelynek egyes részei 2012. január elsejétől, míg azok, amelyek a járásokkal kapcsolatosak, egy évvel később lépnek majd hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.