Amerikai tragikomédia

Szabó Anna
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét múlva csődbe jut az Egyesült Államok, amennyiben holnapig nem jut egyezségre egy megszorítócsomagról és az adósságplafon emeléséről a republikánus többségű képviselőház és a demokrata vezetésű Fehér Ház. A szükséges 4000 milliárdos költségcsökkentés politikai veszteségét senki nem szeretné vállalni, már csak a jövő évi elnökválasztás miatt sem, így a választók kegyeiért folytatott harc feltehetőleg az utolsó pillanatig tart.
Példátlan tragikomédia folyik Washingonban. A civakodás tétje látszólag óriási, éppen ezért szinte minden eszköz bevethető a másik fél zsarolásának és lejáratásának érdekében. Eközben a döntéshozók nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a várva várt megegyezést mindenképp tető alá kell hozniuk, mielőtt még az államkassza lenullázódna, mert ennek a következménye valóban vállalhatatlan lenne mindenki számára. Vagyis a meccs már akkor le volt játszva, amikor elkezdődött. Az utóbbi harminc évben 35 olyan törvényt hoztak, amely az éppen aktuális adósságplafont megemelte, és minden bizonnyal a harminchatodikat is még a héten aláírja Barack Obama elnök. A különbség annyi, hogy 1981-ben közel ezermilliárd dollár volt a plafon, most pedig 14 300 milliárd. A szemünk előtt folyó politikai játszma tétje tehát nem a közvetlen csődveszély elhárítása, hanem az elkerülhetetlen költségcsökkentés elfogadtatása a közvéleménnyel, valamint az ehhez kapcsolódó politikai felelősség átruházása a másik félre.
Eddig mindenki ügyesen taktikázott: a republikánusok nagy vehemenciával védelmezték a hazát a pénzügyi összeomlástól, a demokraták a gazdagok megadóztatásáért küzdöttek – mindent a választók szimpátiájáért. Eközben a hitelminősítők annak rendje s módja szerint a leminősítés fenyegetésével tartották fenn a nyomást, hogy a választópolgárok jól értsék: a megszorításnak nincs alternatívája. Az adósságvita nem más, mint egy Wall Street-i forgatókönyv alapján íródott színjáték, az amerikai lakosságnak mint közönségnek szánt hajcihő. A politikát ugyanis már rég foglyul ejtette a pénzügyi lobbi, és ezen sem a válság, sem az Obama-kormány nem változtatott. Az elnök pénzügyi tanácsadói egytől egyig egy szűk pénzügyi elit neveltjei, és már a hitelválság kialakulása idején is fontos állami pozíciókat töltöttek be.
Azok, akik most a csődtől védelmezik Amerikát, néhány éve még a pénzügyi szabályozás lazítása mellett érveltek, amely a korlátlan spekulációhoz, a fedezetlen hitelezéshez, végül több pénzintézet összeomlásához vezetett. Ők asszisztáltak az államadósság féktelen növekedéséhez is, elnézték, hogy 2000 óta háromszorosára nőtt az Egyesült Államok adóssága. Ugyanez a lobbi támogatta az alacsony kamatokat, melynek révén boldog-boldogtalan hitelt vehetett fel az amerikai álom minél gyorsabb beteljesüléséhez. A kölcsönökön alapuló túlfogyasztás zsákutcájában araszolt előre Amerika, hitelből nőtt a GDP, a következő évtizedek rovására virágzott a jóléti társadalom. Az összeomlás után nemcsak a hitelminősítőknél és a pénzügyi felügyeleteknél maradt minden a régiben. A mai pénzügyminiszter, Timothy Geithner a válság előtt a jegybank New York-i elnöke volt, a tőzsdei felügyelet jelenlegi elnöke korábban állami mentőövre szorult nagybankot vezetett, George W. Bush gazdasági tanácsadója ugyanaz a Lawrence Summers volt, aki mostanáig Obamának segített, a korábban rossz kamatpolitikát folytató Fed elnöke pedig a helyén maradhatott.
Az adósságplafonról szóló egyezséget lehet, hogy már alá is írták a színfalak mögött, mert a lényeg mit sem változott. A Wall Street irányította politika végérvényesen hátat fordított a társadalomnak, amelytől most azért kér áldozatot, mert nem zabolázta meg időben a pénzügyi szektort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.