Arany fantasztikus hajrával

Megvan az első, talán az egyetlen magyar aranyérem a sanghaji vizes világbajnokságon: a fő esélyesünkké előlépett Gyurta Dániel 200 mellen megvédte két évvel ezelőtti, római vb-címét, ám mostani diadala annyival még értékesebb, hogy a legyőzöttek között ezúttal ott volt a szám kétszeres olimpiai és vb-aranyérmese, a japán Kitadzsima.

Munkatársunktól
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitadzsima őrült tempót diktált, 197 méteren át vezetett, sokáig úgy nézett ki, legfeljebb a világcsúcs lehet az ellenfele. Aki persze ismeri a Gyurta-féle hajrát, az egy pillanatra sem adta fel a reményt, nem is hiába: még mindig csak 22 esztendős klasszisunk sokáig fél testhossz hátránnyal haladt, utolsó fordulójánál ez mintha átmenetileg még nőtt is volna, ám végül 2:08.41 perccel csapott a célba, fél karhosszal, 22 századdal megelőzve a japánt.
– Úgy jöttem ide, hogy megvédjem a címemet, s nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült – nyilatkozta Gyurta a távirati irodának. – A győzelem szerintem fejben, mentálisan dőlt el életem eddigi tán legnehezebb versenyén. Az utolsó forduló után, 150-nél nehéz volt visszajönnöm, vagy én rontottam el, vagy Kitadzsima csinált kiváló fordulót, de visszajöttem, sikerült ritmust váltanom. A taktikám az volt, hogy végig vele menjek, aztán az utolsó 15-20 méteren próbáljam meg lehajrázni. Nem volt könnyű, a vártnál sokkal jobban bírta a négyszeres olimpiai bajnok, de én még nála is jobban…” Gyurta mestere, Széles Sándor szavai még tovább emelték a diadal értékét: „Rómában nem volt ott Kitadzsima, most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem. Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy többfokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt”.
Kiss László szövetségi kapitány a fantasztikus jelzővel illette Gyurta teljesítményét: „Nagyon örülök, hogy Dani megőrizte világbajnoki elsőségét, fantasztikus tettet hajtott végre. A döntőben úgy csinálta, ahogy kell: 197 méternél vezetett először, a legjobbkor. Két bronz után neki köszönhetően megvan az első aranyérmünk is Sanghajban.”
A magyar tábor örömét így aztán ezúttal az sem csorbította, hogy Cseh László nem jutott be a 100 pillangó mai döntőjébe – épp lemaradt a fináléról, holtversenyben kilencedikként végzett –, neki vasárnap, 400 vegyesen kellene nagyot alkotnia. Takács Krisztián ezt már tegnap megtette, 50 gyorson holtversenyes negyedikként kvalifikálta magát a mai fináléba, egyben teljesítve az olimpiai indulási szintet. Magyar úszó vb-n még soha nem rajtolhatott a legrövidebb távon a leggyorsabb úszók között. Női 800 gyorson Kapás Boglárka hatodikként bekerült a mai döntőbe, Risztov Éva a 12. idővel búcsúzott.
A pénteki krónika része, hogy női vízilabdában a görögöké lett az arany, a kínaiaké az ezüst, az oroszoké a bronz – előbbi kettő bombameglepetés, pontosabban a döntő szereposztása volt az. Ma a férfiaknál a szerbek és az olaszok csatáznak a pólóaranyért, míg a mieink a csütörtöki trauma, a Szerbia ellen agyonnyert, hosszabbításban elvesztett meccs után a horvátokkal szemben igyekeznek vigasztalódni és vigasztalni is.
Tegnapi eredmények. Úszás, 100 női gyors: 1. Jeanette Ottesen (Dánia) és Alekszandra Heraszimenja (Fehéroroszország) 53.45-53.45 mp; 200 férfi hát: 1. Ryan Lochte (Egyesült Államok) 1:52.96 p; 200 női mell: 1. Rebecca Soni (Egyesült Államok) 2:21.47 p; 200 férfi mell: 1. Gyurta Dániel 2:08.41 p; 4x200 férfi gyorsváltó: 1. Egyesült Államok 7:02.67 p. Vízilabda, női döntő: Görögország–Kína 9-8. A 3. helyért: Oroszország–Olaszország 8-7. Az 5. helyért: Ausztrália–Egyesült Államok 10-5. A 7. helyért: Hollandia–Kanada 8-7.
Hét végi program. Szombat. Úszás, előfutamok: 3.00: 1500 férfi gyors (Gyurta Gergely, Kis Gergő), 50 férfi hát, 50 női gyors, 50 női mell, 4x100 női vegyesváltó. Elődöntők: 12.00: 50 férfi hát, 50 női mell. Döntők: 12.00: 50 női pillangó, 50 férfi gyors (Takács Krisztián), 200 női hát, 100 férfi pillangó, 800 női gyors (Kapás Boglárka), 4x100 női vegyesváltó. Vízilabda, férfidöntő: Szerbia–Olaszország 15.00. A 3. helyért: Magyarország–Horvátország 10.00. Vasárnap. Úszás, előfutamok: 3.00: 400 férfi vegyes (Cseh László, Verrasztó Dávid), 4x100 férfi vegyesváltó (Magyarország), 400 női vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna). Döntők: 12 ó: 50 női mell, 400 férfi vegyes, 50 női gyors, 50 férfi hát, 1500 férfi gyors, 400 női vegyes, 4x100 férfi vegyesváltó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.