Aranyalmát érő karácsonyi ajándék

Egy barna, egy fekete és egy szőke hölgyet választottak a Duna Televízió nézői az Anna-bál szépeinek, a bálkirálynőnek járó aranyalmát a kiskőrösi Frei Nikolett kapta. Magyarország legrégebbi bálján ötszázan szórakoztak szebbnél szebb ruhakölteményekben.

Velkei Tamás
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonfüred évek óta szépül, állapíthatja meg a figyelmes szem, nem múlik el esztendő, hogy valami újdonsággal ne találkozna a városba érkező. A reformkori miliő szinte tapintható: a klasszicista, eklektikus paloták, villák már a XIX. században is varázslatos hangulatot kölcsönöztek a fürdőhelynek. Ám a szocializmus évtizedei itt is otromba nyomot hagytak, az ódon falak mögé igénytelen, szocreál turistaszállókat applikáltak hozzá nem értő kezek, vagy az akkori funkcionáriusok egyszerűen csak hagyták pusztulni az értékeket. Egy romlott kor csökevényeit, vélekedhettek.
Az utódok szerencsére másképp gondolkodnak, évről évre csinosítják városukat, megújulnak a régi homlokzatok, a közterek, virágok színesítik a Tagore sétányt és a körülötte fekvő gondozott, zöldellő parkokat. Füred szép csöndben vitathatatlanul Magyarország egyik ékkövévé vált. Keresni sem lehetne méltóbb helyszínt az ország legrégebbi közösségi eseményének, az Anna-bálnak. Nem is kell, hiszen immár 186. alkalommal ad otthont a tóparti település a rendezvénynek.
A résztvevők egy nagy csoportja a helyszínhez közeli Blaha Lujza hotelben gyülekezett, koktélozás után vonultak végig a zsúfolt főutcán.
– 1825-ben Anna-Krisztina és Ernő egymásra találtak, de nemcsak szerelmük maradt örök, hanem az Anna-bál is, amelyen azóta is ismerkedhetnek a fiatalok – szőtt báli köszöntőjébe csipetnyi történelmet Hende Csaba honvédelmi miniszter. – Kiss Ernő honvéd tábornokot később Aradon végezték ki tizenkét társával együtt az 1848–49-es szabadságharc leverését követően. A fiatalok szerelme legendás lett; ez is bizonyítja, hogy a bálra szükség volt és szükség is lesz mindörökre, hála érte a füredieknek – tette hozzá a tárcavezető.
Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt emelte ki, hogy Magyarország legrégebbi báljának kezdete összefügg hazánk pezsgő, nyüzsgő korszakával, a reformkorral, és ahogy akkor, úgy most is Balatonfüreden ad(ott) randevút egymásnak az ország haladó értelmisége. – Az est szóljon az első bálozókról, és azok se bánkódjanak majd, akik nem vihetik haza az aranyalmát – köszöntött a városvezető.
Mielőtt a bál szépének járó aranyalma megtalálta volna gazdáját, még sok minden történt. Átadták – immár kilencedszer – a Kiss Ernő-díjat. Az elismerést évente annak ítélik oda, aki öregbíti Balatonfüred hírnevét. Ezt idén Litkey Farkas vitorlázó érdemelte ki, aki 2011-ben már tizedszer nyerte meg csapatával a híres tó körüli vitorlásversenyt, a Kékszalagot.
A bálra ötszáz vendég érkezett, köztük Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere (a hírös város idén stratégiai partnere Fürednek), Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt elnöke, Ókovács Szilveszter, a Duna TV vezérigazgatója, Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő. Este tíz után derült ki, kik alkotják a 15 legszebb hölgy mezőnyét.
Az éjféli eredményhirdetésig az elegáns, ez évben jobbára a lila és rózsa árnyalataiban, illetve a hagyományos fehérben pompázó hölgyek és szmokingos urak olyan finomságokat kóstolhattak, mint virágporos libamájpraliné sárgadinnyén; lestyános sültpadlizsánkrémleves, füstölt marhanyelves gölödinnel; sült szarvasgerinc erdei javakkal burkolva, szarvasgombás infúzióval; tanyasi jérce konfit csicsókagratinnal, sonkagyűrűvel vagy az igazán egyedi kakukkfüves csokoládé mousse torta.
A fogások között a bál szépe címért versengők kísérőikkel sétáltak az Anna Grand Hotellel szemközti Gyógy tér parkjában a báli közönség és a televíziónézők pillantásaitól kísérve. Éjfélkor pedig eljött a várva várt pillanat, az eredményhirdetés. Az aranyalmát a 21 éves kiskőrösi Frei Nikolettnek ítélték a tévénézők, első udvarhölgye a 18 esztendős füredi Csida Fanni, míg második udvarhölgye a budapesti 22 éves Szabó Zsófia színésznő lett.
A bálkirálynő és udvarhölgyei értékes herendi vázákat és ékszerutalványokat vehettek át. A győztest a Duna Televízió egyhetes egyiptomi úttal is megjutalmazta, valamint egy báli ruhát és gyöngy nyakláncot is kapott. A legszebbnek választott hölgy a Corvinus egyetemre jár, számvitelt tanul, és csak a véletlennek köszönhető, hogy az annalesek közé az ő neve kerül, ugyanis báli belépőjét kedvese édesapjától kapta karácsonyra. Az elérzékenyült bálszépe elmondta: nem is remélte, hogy ő érdemli majd ki a megtisztelő címet, ugyanis életében először indult szépségversenyen, ám mint a közgazdasági egyetem hallgatója hozzátette, nem a szépségéből szeretne megélni a jövőben.
A döntőbe jutottak közé beválasztott, elbűvölő várandós hölgy, Pongrácz Dóra a Duna Televíziótól különdíját, egy 100 ezer forintos babakelengye-utalványt kapott.
Az éjféli büfé pazar kínálata után hajnalig folyt tovább a mulatság, majd vasárnap délelőtt hatalmas eső zúdult a városra – a bálozókat azonban szerencsére megkímélték az égiek…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.