Az érem harmadik oldala

Somogyi János
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúl a vita a munka törvénykönyvének módosítási terveiről. Sokan aggódnak a munkavállalók jogainak csorbulása miatt. Arról kevés szó esik, vagy semmi, hogy hányféle munkavállaló és munkáltató van, de a törvény nem tesz különbséget a milliárdos multicég, az állami cég és az egy-két alkalmazottat foglalkoztató magánmunkáltató között. Pedig a multinál vagy az állami cégnél dolgozó, illetve a kisvállalkozónál foglalkoztatott alkalmazott helyzete alapvetően különbözik. Csakúgy, mint a tőkeerős, nagy hatalmú multicég és a minimális tőkével rendelkező kisvállalkozó helyzete. A különbséget egy példával lehet legjobban érzékeltetni.
R. Sándorné kis szentendrei butikja egyetlen alkalmazottat, S. Emíliát foglalkoztatva igen szerény bevétellel, talán némi nyereséggel működött. A tulajdonos súlyos betegsége miatt úgy döntött, megszünteti a boltját, vállalkozását, ezért alkalmazottja munkaviszonyát felmondta. Nem volt jártassága a munkaügyi jogszabályokban és nem is akarta alkalmazottját (aki a barátnője lánya) megbántani, ezért a felmondás indokaként az üzlet bezárását jelölte meg, noha korántsem volt elégedett alkalmazottja munkájával, munkafegyelmével.
Emike már dörzsöltebb volt, a munkáltatója felmondásáról egyszerűen nem akart tudomást venni. A szóbeli felmondást elengedte a füle mellett, az írásbeli felmondólevelet nem vette át, majd ügyvédet fogadott és feltételeket szabott. Követelte az állítása szerint ki nem vett szabadsága pénzbeli megtérítését, az utazási költségeinek a kifizetését, az állítólagos túlóráinak utólagos megfizetését, több százezer forint összegben.
R. Sándorné munkáltató a súlyos betegsége következtében időközben elhunyt. Az örököse, a lánya, balerinaként egészen távol állt az üzleti élettől. Emike most már az örököst perelte be a munkaügyi bíróságon a felmondás érvénytelenségének megállapításáért, továbbá a követeléseinek – ami most már az elmaradt munkabér kifizetésének igényével is kiegészült és többmilliósra növekedett – megfizetéséért.
A munkaügyi bíróságot nem érdekelte, hogy az örökös nem folytatta anyja vállalkozását és a vállalkozás megszűnt, a butik bezárt, így nem is lehet az örökös Emike munkáltatója. A bírósági eljárásban viszont nem tudta bizonyítani, hogy az édesanyja felmondása jogszerű volt, így Emike csaknem négymillió forinttal gazdagodott.
Az egy-két főt foglalkoztató kisvállalkozások az alkalmazott foglalkoztatásával hatalmas terheket vállalnak. Az alkalmazott munkabérén túlmenően a kifizetett munkabérnél magasabb összeget fizetnek az államnak, különböző adók és járulékok címén. A labilis anyagi alapú kisvállalkozó mindezért cserébe ki van szolgáltatva az alkalmazottjának, akitől meg sem szabadulhat, ha elégedetlen a munkájával. Nem elegendő ok az alkalmazott elküldéséhez, hogy a munkáltatójának megrendült a bizalma iránta, hogy elégedetlen a munkájával, a magatartásával stb. Mindezt a bíróságon kell bizonyítania, hónapokig pereskednie, bíróságra járnia, ügyvédet fogadnia. És a munkavégzéshez elengedhetetlen bizalmi viszony megrendülésének, a szemtelen magatartásnak, a nemtörődöm munkavégzésnek bizonyítása sokszor nagyon körülményes olyan helyzetekben, ahol csak egy vagy két ember dolgozik.
Rendjén van ez így? Lehet, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy nehezen szürkül a feketegazdaság?
Miért nincsen joga az egy-két főt foglalkoztató vállalkozónak, aki a munkáltatással járó öszszes terhet saját zsebből viseli, hogy rövid úton megszabaduljon attól az alkalmazottjától, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt visszaélt a helyzetével? Erre is gondolni kellene a munka törvénykönyvének módosításakor a törvényhozóknak.

A szerző ügyvéd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.