Bűnözők országának tartják Ukrajnát

Két évtizede vált függetlenné Ukrajna, ám az ország jövőjét, fejlődési irányvonalát illetően ma sincs egység az ukránok körében. A lakosság fele az európai integrációban, a másik fele viszont az egykori szovjet birodalomhoz hasonló államforma létrehozásában reménykedik. Egyvalamiben azonban szinte teljes az egyetértés az ukránok között: nem bíznak sem az államban, sem a politikusokban. Szerintük ugyanis a jelenlegi áldatlan állapotok kialakulásáért egyformán felelősek mindazok a politikai erők, amelyek az eltelt húsz évben a hatalmat gyakorolták.

Székely Gergely
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a múlt év tavaszán felálló új hatalom még mindig nem tudja, hogy valójában mit is kezdhetne az országgal, hiszen a Viktor Janukovics államfő által meghirdetett reformok többsége még csupán a megfogalmazás stádiumában van, a már elfogadottak pedig nem működnek, a politikai játéktérről a partvonalon kívülre szorított ellenzéki erők pedig egymás torkának esnek, aközben az ukránok egyre inkább kiábrándulnak mindenből. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és a Demokratikus Kezdeményezés Alap közös felmérése szerint ugyanis a lakosságnak ma csupán a hét százaléka tartja magát optimistának Ukrajna jövőjét illetően. Az államfő humánpolitikai kérdésekben illetékes tanácsadója, Hanna Herman szerint viszont ez a hétszázaléknyi optimista ember is bőven elegendő, hiszen a társadalomban mindig is a gondolkodó kisebbség és nem a többség játszotta a főszerepet.
A szociológiai intézet igazgatóhelyettese, Jevhen Golovaha szerint viszont nagy hibát követne el a hatalom, ha figyelmen kívül hagyná a felmérésük eredményeit. Annál inkább is, mivel a „nem gondolkodó” többségnek fölöttébb lesújtó s egyben jelzésértékű véleménye van az országban történtekről, a hatalomról és általában az egész politikai elitről. A felmérés során ugyanis a válaszolók 47,8 százaléka a bűnözők és a szélhámosok, 44 százaléka a törtető zugpolitikusok, 40 százaléka pedig a nincstelenek országának tartja Ukrajnát, amelyben 39,6 százalékuk szerint a hangadók szerepét a maffiózók és a kriminális elemek, 37 százalékuk szerint a biznisz képviselői, 30 százalékuk szerint pedig a csinovnyikok töltik be. Ugyanakkor 20 év alatt csaknem a felére, 90,32 százalékról 46,6 százalékra csökkent az ország függetlenségét támogatók száma, míg a megkérdezettek 47,4 százaléka sajnálja az egykori Szovjetunió felbomlását.
Azonban a lakosság megosztottsága ellenére is feltétlenül pozitívnak számít az a tény – hangoztatta kijevi sajtókonferenciáján Jevhen Golovaha –, hogy a felmérésbe bevontak többsége inkább pozitív, mint negatív tényezőnek tekinti az ország függetlenségét. Az viszont már mindenképpen nyugtalanító – egészítette ki kollégáját Irina Bekeskina, a Demokratikus Kezdeményezés Alap igazgatója –, hogy tovább növekszik azok aránya, akiket a függetlenség ténye egyszerűen nem érdekel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.