Célkeresztben a sátortábor

Szerdán reggel a rendőrség a Julija Timosenko elleni bíróság eljárás megkezdése előtt már nem csupán a bíróság épületét zárta körül, hanem környező utcákat is ellenőrzése alá vonta, jóllehet egyelőre semmi jelét nem lehet látni annak, hogy a fokozott biztonsági intézkedésekre szükség lenne. A Timosenko támogatására megjelent parlamenti képviselők szerint a rendőrök minden bizonnyal a Hrescsatikon felállított mintegy harminc sátor lebontására és a bennük éjszakázó tüntetők szétzavarására készül.

Székely Gergely
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapra virradóra meghozott döntésével ugyanis a kijevi fellebbviteli bizottság elrendelte a sátrak lebontását, ám a rendőrség egyelőre nem tett eleget a határozat végrehajtásának. Bizonyára azért, mivel az ellenzéki honatyák saját fogadóirodáknak nevezték ki a sátrakat, amit névtábláik kifüggesztésével jeleztek is.
A tárgyaláson – amelyen a parlamenti képviselők mellett több nagykövetség, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország diplomáciájának képvelői is jelen voltak – a védelem újabb kísérlet tett a vád visszavonására, azzal indokolva a bírósághoz benyújtott kérelmet, hogy a legfő ügyészség munkatársai olyan vádiratot állítottak össze, amelyik nem bizonyítja Julija Timosenko bűnösségét. A tárgyalást vezető Rogyion Kirejev, ahogy a vádlott és védői minden eddigi kérését, ezt is megalapozatlannak ítélte és viszszautasította.
Tegnap egyébként nem is maga a bírósági eljárás, hanem Viktor Janukovics államfő orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel ma Szocsiban sorra kerülő találkozója foglalkoztatta leginkább a politikusokat és a politológusokat. Az Interfax-Ukraina hírügynökség értesülése szerint a találkozót az orosz elnök kezdeményezte, és a hírforrás szerint Medvegyev nyomatékosan ragaszkodott ahhoz is, hogy a napirendre kerülő témák között Timosenko letartóztatásának a kérdése is szerepeljen. Nyilvánvaló – idézte hírforrását a hírügynökség – Moszkva mindent egy lapra feltéve Janukovics tudomására akarja hozni, hogy ragaszkodik a 2009 januárjában megkötött gázszerződéshez, amelyet minden szempontból törvényesnek tart, hiszen aláírására a két ország jogszabályainak szellemében és az államfők közvetlen utasítására került sor. Mindemellett egyértelművé teszi majd azt is, hogy Timosenkót, Moszkva fontos politikai szövetségesét is megvédi.
Vagyim Karaszjov politológus, a kijevi Globális Stratégiai Intézet igazgatója szerint Janukovicsnak mindenképpen komoly és bizonyára kényelmetlen beszélgetésre kell felkészülnie, amire valójában eleve is számítania kellett, hiszen senki nem gondolhatta azt, hogy a Kreml szó nélkül hagyja majd, ha nyomást próbálnak rá gyakorolni. A politológus szerint ugyanis senkinek nincs kétsége afelől, hogy Kijev a Timosenko elleni eljárással Moszkvát próbálta meg jobb belátásra bírni a kedvezőtlennek tartott gázmegállapodás újratárgyalását illetően. Andrij Jermolajev politológus viszont úgy véli, hogy Janukovicsot valakik saját környezetéből egyszerűen felültették, hiszen ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Timosenko ellen felhozott vádak nem állják meg a helyüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.