Csellengő reálhozamok

Megbecsülni is nehéz azok számát, akik a magánkasszák pontatlan adatnyilvántartása miatt nem vagy csak nagy nehézségek árán juthatnak hozzá reálhozamukhoz. Lapunk február elején hívta fel a figyelmet arra, hogy 250 ezer magán-nyugdíjpénztári tag – a kasszáktól kapott hibás címek miatt – már az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztató levelét sem kapta meg. Most ennél kevesebb érintett lesz, de szakértők szerint így is több ezren járhatnak pórul. A pénzügyi felügyelet ma hozza nyilvánosságra, milyen intézkedést tervez a volt pénztártagok védelme érdekében.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánnyugdíjpénztárak tévesen nyilvántartott név-, illetve lakcímadatai miatt több ezren lehetnek olyanok, akik visszaléptek az állami rendszerbe, de az esetleges reálhozamukhoz nagy nehézségek árán juthatnak hozzá – derült ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatójával február 1-jén készült interjúnkból. Mészáros József az adategyeztetés fontosságára is felhívta a figyelmet. Ismeretes, az ONYF december végén, január elején postázta azt a tájékoztatót, amelyben a magán-nyugdíjpénztári rendszer változásaira hívta fel a figyelmet. A szervezet magánkasszáktól kapott nyilvántartási adatokból dolgozott. Úgy tudjuk, csaknem 250 ezer tájékoztató levél érkezett vissza „felbontatlanul”, azaz ennyi tag adatát kezelték tévesen a magánnyugdíjpénztárak. Az ONYF főigazgatójának kérése, úgy tűnik, süket fülekre talált. Amint hétfőn megírtuk, a postai feldolgozás és kézbesítés tapasztalatai azt mutatják, számos reálhozam-kifizetési utalvány téves címzéssel érkezett a postákra, így azokat nem lehet kézbesíteni. A leggyakrabban előforduló hiba a nem létező utca és házszám megadása, az irányítószám és település nevének pontatlansága volt. A Magyar Posta közleményéből az is kiderült, amennyiben a jogosultat nem tudják értesíteni, azonosítani, a jelenlegi szabályok szerint az utalványt kézbesíthetetlennek minősítik, és a meghatározott letéti idő, azaz 2011. szeptember 16-a előtt visszaküldik a feladó magánnyugdíjpénztárnak. Lapunk egyébként többször is felhívta a figyelmet az elmúlt években arra, hogy a hazai magánkasszák havi egymilliárd forint felett fordítottak pénzt saját működésükkel – köztük a különböző nyilvántartásokkal – kapcsolatos költségekre. Az általunk megkérdezett nyugdíjszakértő kiemelte, jelenleg senki nem tudja pontosan, hányan lehetnek, akik a magánkasszák pontatlan adatnyilvántartása miatt nem vagy csak nagy nehézségek árán juthatnak hozzá a reálhozamukhoz.
– A legoptimistább forgatókönyv szerint is több ezren lehetnek érintve – tette hozzá. Hozzátette, elsősorban a pénztártagok érdeke lett volna az adategyeztetés, de felelőtlen magatartás volt a pénztárak részéről, hogy elmulasztották az erről szóló felhívást. Ezért újabb egyeztetésre lenne szükség, vagy az egykori pénztártagok védelme érdekében közbeléphetne a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is. A felügyelettől azt a választ kaptuk, hogy ma hozzák nyilvánosságra a tervezett intézkedéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.