Csúcshalmozók Balatonitól Kovács Katalinig

Nem szerzünk meglepetést azzal, hogy 172 arany-, 133 ezüst- és 113 bronzéremmel a magyar a kajak-kenu világbajnokságok történetének legeredményesebb nemzete. A mieinkhez ezeken felül is több rekord fűződik, a legmeghökkentőbbet kiemelve: Kovács Katalin egyedül 29-szeres győztes. A csütörtökön Szegeden kezdődő, sorrendben a harminckilencedik vb-n nem kell attól tartanunk, hogy megrendülnének a pozícióink, bár az öt évvel ezelőtti, szintén a Maty-éren elért vb-szereplés, a tizenkét aranyérem megdöntése sem forog veszélyben.

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kajak-kenu azon sportágak közé tartozik, amelyek előbb szerepeltek olimpián, mint hogy saját világbajnokságot rendeztek volna. Az 1934-es koppenhágai Eb-nek ugyanis akkora sikere volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az athéni kongresszusán felvette a sportágat az olimpia műsorára, s 1936-ban Berlinben máris kilenc számban avattak bajnokokat. Akkor még nem volt előzetes elbírálás, jelölőbizottság, sportágak közötti konkurenciaharc. A kajak-kenu látványos, férfias sportágnak ítéltetett, így vita nélkül helye volt a játékok műsorán.
Az első világbajnokságot 1938-ban a svédországi Waxholmban rendezték, és tízezer méteren az összerakható kajakok versenyében a másodikként célba érő Balatoni Kamill megszerezte Magyarországnak az első világbajnoki érmet. A második világháború után nehézkes volt az újrakezdés, a második vb-re 1954-ig kellett várni, a franciaországi Macon volt a második házigazda. A hat aranyérmet szerző csapatban többek között olyan ismert egyéniségeket találhatunk, mint Parti János (C–1 1000 m, ugyanezen a távon 1960-ban Róma ötkarikás bajnoka is) és Hatlaczki Ferenc (K–1 10 000 m). Ezután másfél évtized alatt csupán három világbajnokságot rendeztek, 1970-ben kezdődött új időszámítás. Az olimpiai éveket leszámítva azóta minden esztendőben kiírják a világbajnokságot is.
Számunkra sokáig a tamperei volt a legemlékezetesebb 1973-ból, amikor a magyar versenyzők hét arannyal, négy ezüsttel és öt bronzzal zártak az éremtáblázat élén. Az eredménysor értékét növeli, hogy a jelenlegi huszonhéttel szemben akkor csak tizenkilenc számban avattak győztest. Tamperében Csapó Géza kajak egyesben duplázott ötszáz és ezer méteren – ez a bravúr a magyarok közül azóta csak a jelenlegi szövetségi kapitánynak, Storcz Botondnak sikerült 1997-ben Dartmouth-ban. Rajta kívül a hetvenes években olyan egyéniségeink voltak, mint az összesen ötszörös világbajnok kajakos, Bakó Zoltán, a kilencszeres győztes kenus Wichmann Tamás. Ám hármójukat az is összefűzi, hogy az olimpiai dobogó legmagasabb fokára egyszer sem állhattak fel. Hölgyeink hamar felzárkóztak a férfiak mellé. Pintér Hilda és Bánfalvi Klára (K–2 500 m) már 1954-ben megszerezte a magyar nők első aranyát, 1966 és 1976 között Pfeffer Anna volt a sportág állócsillaga, többek között két olimpiai ezüsttel és egy vb-arannyal büszkélkedhet.
A nyolcvanas éveknek a tízszeres világbajnok kenus Vaskuti István, a nyolcszoros vb-győztes Csipes Ferenc és a hatszoros első Gyulay Zsolt volt a legnagyobb hazai alakja. Az ő éremgyűjteményükből az olimpiai arany sem hiányzik. Csipes és Gyulay (előbb Fidel Lászlóval és Kovács Zoltánnal, majd Hódosi Sándorral és Ábrahám Attilával) alapozta meg a férfi négyes nimbuszát, 1986 és 1991 között verhetetlenek voltak ebben a számban.
A következő évtizednek Kőbán Rita volt az egyik hőse, aki első világbajnoki aranyát 1986-ban a női négyes tagjaként nyerte (Géczi Erika, Mészáros Erika, Kőbán Rita, Rakusz Éva felállásban), a másodikra azonban nyolc évet kellett várnia. Igaz, közben 1992-ben a négyessel olimpiát nyert. 1994-ben aztán nagyon beindult, 1999-ig további nyolc vb-aranyat lapátolt össze. Két szólósikerrel (200 és 500 méter) 1995 különösen jó éve volt – de akkor mit mondjunk Horváth Csabáról és Kolonics Györgyről? A két kenus új vb-csúcsot felállítva Duisburgban öt futamban (C–2 500 és 1000, C–4 200, 500 és 1000 m) diadalmaskodott. A magyar csapat kilenc aranyát is új rekordként jegyezhettük fel.
Ám azóta mindkettő megdőlt, kiegészülve egy harmadikkal. Éppen az előző szegedi világbajnokságon 2006-ban. Kovács Katalin és Janics Natasa hat aranyérmet zsebelt be (K–2 és K–4 200, 500 és 1000 m); egyesben Benedek Dalma 500-on és 1000-en, Paksy Tímea pedig 200-on is nyert, így hölgyeink a szakág mind a kilenc vb-címét itthon tartották, amihez a férfiak hozzátettek további hármat. Kovács azóta is szépen termeli az aranyakat, Birgit Fischert is megelőzve immár huszonkilencnél tart, amivel természetesen a világbajnokságok történetének legeredményesebb versenyzője.
A 2006-os szereplés megismétlésére az idén nincs megalapozott remény, de nem is ez a cél, hanem az olimpiai kvóták megszerzése. Az egyre erősödő nemzetközi konkurencia csalhatatlan jele, hogy a sportág nagyhatalmaként immár Magyarország számára is ez az elsődleges feladat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.