Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Előzetesben a titkosszolga?

Legkésőbb holnap estig eldől, előzetes letartóztatásba helyezik-e Gyarmati Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főosztályvezetőjét. A férfit vesztegetéssel gyanúsította meg a katonai ügyészség Galambos Lajossal, a hivatal volt főigazgatójával és az elhárítás volt jogászával együtt.

Swendt Pál
2011. 08. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnapig dönt a Budapesti Katonai Ügyészség, kezdeményezik-e a múlt pénteken vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel meggyanúsított Gyarmati Györgynek, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt megbízott főosztályvezetőjének előzetes letartóztatását – értesült lapunk. Úgy tudjuk, Gyarmatit gyanúsítotti kihallgatása után százhúsz órás bűnügyi őrizetbe helyezték, és a nyomozó hatóság indítványozni fogja, hogy a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a terhelttel szemben harminc napra rendelje el a legszigorúbb kényszerintézkedést. Az biztosra vehető, hogy ha a bíróság elrendeli a férfi előzetes letartóztatását, a döntés ellen a jogvégzett Gyarmati – aki a hivataltól történt kényszerű távozása után ügyvédként helyezkedett el – fellebbezni fog, így az előzetes letartóztatásról jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla határozhat.
Forrásaink szerint Gyarmati meggyanúsítása azzal is összefüggésben lehet, hogy a nyomozók rajta keresztül próbálnak a nyomára jutni annak a máig ismeretlen helyen lévő legalább egymilliárd forintnak, amelyről Földesi-Szabó László, a titkosszolgálati hátterű Egymásért alapítvány első fokon elítélt vezetője tett említést. Gyarmatit ugyanis egy napon gyanúsították meg az alapítvány másik két kuratóriumi tagjával, Galambos Lajossal, az elhárítás volt főigazgatójával (őt a kémbotrányban is meggyanúsították) és Simon Ibolyával, az NBH volt jogászával.
*
Az egykori kurátorokkal szembeni intézkedések hátterében a félesztendei bujkálás után májusban elfogott Földesi-Szabó László azóta tett vallomásai állhatnak. Információink szerint Földesi-Szabó több alkalommal is érdemi vallomásokkal segíthette az eljárást egyébként az adónyomozóktól átvevő ügyészség munkáját.
Ismeretes: az Egymásért volt vezetőjét tavaly decemberben csempészésért és sikkasztásért nem jogerősen hétéves szabadságvesztéssel büntette a Fővárosi Bíróság. Az ítélethirdetés közben Földesi-Szabó távozott, és hónapokon keresztül szökésben volt. Később az azóta előzetes letartóztatásba helyezett Földesit adócsalással is meggyanúsították.
Az úgynevezett Egymásért-ügy 2006-ban indult, amikor a vám- és pénzügyőrség vizsgálatot indított az alapítvány, illetve a Herba Rt. körüli cégcsoport importtevékenysége miatt. Az elsőfokú ítélet szerint az alapítvány másfél milliárd forintnyi vám, áfa és környezetvédelmi termékdíj befizetését mulasztotta el. Földesi-Szabót sikkasztás miatt azért marasztalták el, mert sajátjaként rendelkezett az alapítvány pénzével. A tárgyalás során a vádlott elismerte, hogy az összegből majdnem egymilliárd forintnyi készpénz nála van, de azt nem fedte fel, hogy hol tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.