Eltőzsdézett nyugdíjpénzek

Több mint félmillió ember egyetlen fillért sem kap reálhozamként a magánkasszáktól. Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott tegnapi tájékoztatóján arról beszélt: mindenki elgondolkozhat azon, hogy mennyi nyugdíjat kapott volna, ha nem lép vissza az állami rendszerbe.

Bodacz Balázs
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot – mondta Selmeczi Gabriella azon a sajtótájékoztatón, amelyen a kalkulált reálhozamokról számolt be. A nyugdíjvédelmi kormánymegbízott bejelentette, hogy az állami rendszerbe visszalépő tagok – akik a magánkasszáknál felhalmozott megtakarításaik után megkapják a reálhozamot – átlagosan és fejenként 76 030 forintra számíthatnak. A hozam ennél kevesebb; az összegben ugyanis benne van a kiegészítő tagdíj összege is. Az egyes ügyfelek nem mindannyian kapnak ekkora összeget, a visszatérítés mértéke függ a befizetett tagdíj mennyiségétől is. Ez pedig egyénenként eltérő.
*
Az állami rendszerbe visszalépő több mint hárommillió pénztártagból viszont több mint félmillióan egy fillért sem kapnak a magánkasszáktól. Sőt, sokan vannak, akiknek a számláján kevesebb pénz van, mint amennyit befizettek.
– Tehát mondhatjuk, hogy 569 818 fő reálhozamát eltőzsdézték – közölte Selmeczi Gabriella (képünkön). Hozzátette: azoknak sem kell aggódniuk, akik tőkeveszteséget szenvedtek el a magánpénztárak „jóvoltából”, mert a majdani nyugdíjkifizetésük alapjául szolgáló befizetéseiket a kormány kipótolja. A nyugdíjvédelmi megbízott szerint világos: túlzóak voltak azok az előrejelzések, hogy a magánnyugdíjpénztárak több százezer forint értékben fizetnek reálhozamot.
– Ha őszinték akarunk lenni, akkor a magánnyugdíjpénztárak messze nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem úgy kezelték a rájuk bízott vagyont, ahogy azt a tagok elvárták – mondta. Hozzátette: a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert azért hozták létre, hogy ha valaki nyugdíjas lesz, időskorában egy markáns kiegészítést kaphasson. – Most mindenki, aki megkapja a reálhozamát, elgondolkodhat azon, hogy a befizetett összeg és a reálhozam mennyit ér, nyújtott volna-e időskorára megfelelő biztonságot. Azon is el lehet gondolkodni, hogy tíz év alatt egy szimpla bankbetét is sokkal többet tudott volna hozni – tette hozzá. Kiemelte, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elkezdte a magánnyugdíjpénztárak működésének átvilágítását, szeptemberben pedig helyszíni vizsgálatok is lesznek.
Az arcpirítóan alacsony számok és a befektetői (a pénztártag annak tekinthető) szemmel nézve gyalázatos üzleti „eredmény” dacára a magánpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség sikerről beszél. Közölték: az előzetesen vártnál több, 2 450 960 ember jut reálhozamhoz, ez majdnem hét százalékkal magasabb a pénztárak által korábban becsült adatnál. A szövetség ugyanis úgy kalkulált, hogy nem fél-, hanem háromnegyed millió ember nem jut reálhozamhoz. Borza Gábor, a szövetség alelnöke kiemelte, a magánpénztári rendszerrel minden tag jól járt, enélkül most senki nem számíthatna semmilyen reálhozamra, lévén az állami rendszer csak a nyugdíjak reálértékének megőrzését biztosítja. Közölte azt is: a reálhozam, azaz a hozamgarantált tőke feletti összeg minden pénztártag esetében más, azt sok tényező befolyásolja. Közülük a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a befizetés rendszeressége, a pénztár- és portfólióváltások időpontja, a pénztári portfóliók teljesítménye az elszámolás fordulónapjáig s az infláció.
Az MSZP a kasszák oldalára állt. – A hozamok kifizetésének ténye is bizonyítja, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem tőzsdézték el az emberek pénzét – írta közleményben szóvivőjük. Ennek ellentmond az a megállapításuk, miszerint „nem szabad elfeledni a 2008-as, világot megrengető pénzügyi válságot, amely minden befektetési formánál veszteségeket eredményezett”. Vagyis elismerték, hogy a pénztárak kockázatos pénzügyi befektetési termékekbe helyezték el a megtakarításokat. A pártszóvivő leszögezte: „A kormány nem a nyugdíjakat védte meg, hanem hosszú távon 3000 milliárd forintos hiányt okozott az államháztartásban, hiszen ezeket a nyugdíjakat a jövőben ki kell majd fizetni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.