Elveszett jelentés

E hét szerdán Magyarországon először rendezték meg a magyarul ribisétának elnevezett <br />happeninget. A szervezők eredeti szándéka szerint az eseményen részt vevő nők – ahogy <br />ez a világ más nagyvárosaiban is megtörtént már – ledér öltözetben vonultak volna végig Budapest Belvárosán, hogy így hirdessék: a nőket érő erőszakért nem a kihívó öltözet, vagyis nem az áldozat a felelős. Munkatársnőnk részt vett a meneten, míg munkatársunk nézőként tekintette meg az eseményt. Két nézőpont: egy férfi és egy nő a magyar feministák akciójáról.

Győr Ágnes
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen több barátnőm is megígérte, hogy elkísér, de végül mindegyik lemondta, így egyedül álltam magas sarkú cipőmben a Deák téren délután hat előtt pár perccel. Körülbelül félszáz emberrel együtt arra vártam, hogy elinduljon az első budapesti ribiséta.
Meglepően sok volt a férfi és a külföldi. Az igen kompromittáló névvel felruházott esemény ötlete Torontóból indult, ahol idén januárban egy rendőr azt mondta, ha a nők nem akarják, hogy megerőszakolják őket, ne öltözzenek úgy, mint a ribancok.
Két hónappal később háromezren vonultak Torontó utcáira, többnyire nők, és nagy részt lenge öltözetben, hogy hirdessék, a törvénynek mindenkit egyformán kell védeniük, függetlenül attól, ki mit visel.
Azóta hatvan városban volt már hasonló felvonulás.
De nálunk miért éppen most? – kérdeztem előzőleg a hazai rendezvény szervezőjétől. „Mert most jutott eszünkbe. Más konkrét apropója nincs” – fejtette ki Kiss Nóra, és ezzel elindultunk. Vörös hajjal, rózsaszín miniszoknyában, szakadt neccharisnyában ordította a hangosbemondóba a luvnyakiáltvány pontjait. Azt, hogy a nem, az nem, akkor is, ha rövid a szoknyám, akkor is ha, sötét van, és senki sem látja, akkor is, ha mély a dekoltázsom, ha mindenki mással lefekszem. Akár szép vagyok, akár ronda, akár részeg.
Aztán jöttek a nyomasztóbb élethelyzetek, ahol jobban elmosódnak a kontúrok. A kiáltvány szerint azonban a nem nem marad akkor is, ha a szexiparban dolgozom, ha a főnököm vagy, ha a pasim vagy a rokonom. Bujtatottan magát Strauss-Kahnt is elküldtük a fenébe magyarul és angolul, dobszóra, de hiába. Valahol félúton a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán, a százhuszadik refrénnél elvesztettem a fonalat, és már csak az járt a fejemben, rövid nadrágomban lefagy a lábam.
Lehet, hogy vannak olyan érzékeny lelkű emberek, akik öt másodperc alatt a világ bármely pontján bármely társadalmi, vallási, nemi és etnikai csoporttal együtt tudnak érezni. Én azonban nem vagyok ilyen. Időre és adatokra van szükségem ahhoz, hogy elszabaduljon empatikus énem, s ezúttal ezek hiányoztak. Pedig ej, de jó is az, amikor összehajolnak a lelkek, és bebizonyosodik, nem fásult még el, nem égett ki teljesen az ember. De a felvonulás üzenete nem jött át. Ezt onnan is tudom, hogy egy nappal később megannyi kollégám kérdezte meg, hogy mit kerestem ott. A rendezvényről készült felvételeken többen felismerték a vádlimat, és édesanyám maga olvasta fel, milyen kommentek születtek a ribisétához fűződően az egyik internetes portálon. Kiderült, mind rondák és szexuálisan kielégületlenek voltunk, olyanok, akik a tíz ujjukat nyalnák meg, ha egyszer utánunk csettintene egy építőmunkás.
Valami elveszhetett a karneváli hangulatban, mert az lett volna a mondanivalónk, hogy senkinek sem kell szégyellnie magát, és senkinek sem kellene félnie attól, hogy segítséget kérjen, ha támadás áldozatává vált. Nincsen az a mellbimbócsillagos, tangás öltözet, amely legitimizálja az erőszakot. Talán van helye ennek a biztatásnak abban az országban, ahol előfordulhat, hogy E. Zsanett igazat mondott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.