Erdogan győzelme a hadsereg felett

Törökország középhatalmi ambícióinak egyik legfontosabb támasza a hadereje, amely a nyugati elkötelezettség és szekularizáció biztosítéka, s belpolitikai tényező is volt évtizedeken át. Ez utóbbi szerepkör miatt azonban folyamatos a vezérkar konfliktusa az iszlám fokozottabb állami jelenlétét hangsúlyozó Erdogan-kormánnyal, amely most, úgy tűnik, felülkerekedett.

Zord Gábor László
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulóponthoz ért a katonai és politikai felső vezetés közti huzavona pénteken, amikor a haderő lényegében teljes vezetése benyújtotta lemondását. A rossz viszony hátterében a haderő máig túlzottan jelentős belpolitikai súlya áll, amelytől az ország részleges reiszlamizációját hirdető Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szeretné megfosztani. Most egy lépéssel közelebb került céljához, hiszen a kormány fokozódó beavatkozási törekvései nyomán egyszerre jelentette be lemondását a vezérkari főnök, valamint a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők parancsnoka, több más magas rangú tábornokkal együtt.
A kiváltó ok állítólag az volt, hogy a kormány beleszólt az eddig vezérkari privilégiumnak tekintett előléptetési tervekbe, különös tekintettel arra, hogy az olyan tiszteket is tartalmazott, akiket a hatóságok összeesküvés vádjával bíróság elé állítottak, és bebörtönöztek. A vádhatóság szerint a katonák egy csoportja 2003-ban meg akarta dönteni Erdogan kormányát. A 163 aktív és nyugalmazott tiszt mellett párhuzamosan mintegy 400 másik embert is meggyanúsítottak az úgynevezett Pörölycsapás- és az Ergenekon-ügyben. Erdoganék – hogy demonstrálják a NATO második legnagyobb létszámú haderejének stabilitását – már ki is nevezték a vezérkar új főnökét, a csendőrség eddigi parancsnoka, Necdet Özel tábornok személyében.
Törökország nyugati szövetségesei most hallgatnak, sem a NATO, sem pedig Washington érdemben nem kommentálta a történteket. Feltehetőleg nem tudják, melyik ujjukat harapják meg. Jóllehet a török haderő belpolitikai súlyának csökkenésével legfontosabb támaszukat vesztik el a kis-ázsiai országban, az általuk Ankarán számon kért demokratikus reformokba viszont tökéletesen illeszkedik a hadsereg „politikamentessé” tétele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.