Fellapozott sorskönyv

Máté Gábor és Horvai István 2004-ben végzett színészosztálya 2007 óta minden nyáron összegyűlik a Zsámbéki Színházi Bázison: az AlkalMáté Trupp évről évre az egyik osztálytársról készít előadást Máté Gábor vezényletével. Idén Mészáros Máté életét boncolgatták a gyerekkortól a pálya kezdeti buktatóin át a hiteltartozással megspékelt felnőttvalóságig.

Makrai Sonja
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egri Gárdonyi Géza Színházban töltötte gyakorlatát Mészáros Máté , jelenleg a Vígszínházban dolgozik. Az első volt az osztályban, aki Jászai Mari-díjat kapott. Tavaly az ő nevét sorsolták ki, így most róla szólt az osztálytársak epés, őszinte és végtelenül humoros zsámbéki jutalomjátéka.
Nem kis önbizalom kell ahhoz, hogy valaki tálcán kínálja fel az életét, minden gyarlóságát, még ha dramatizált formában is. Hogy engedje látni, láttatni a gyerekkort, szülei válásának rá gyakorolt hatásait, a választott pálya nehézségeit az erotikus filmhez vállalt szinkrontól az osztályba való beilleszkedésen át a vidéki színészlétig és a felbukkanó nagy szerelemig. A játék nem is könnyű. A végeredményben az egykori osztálytársak alakítják Mészáros Máté életének fontos szereplőit és őt magát is. A zavarodott, frusztrált anyát (Péter Kata), a mániákus, megfelelési vágytól szétfeszülő taxisofőr apát (Fenyő Iván és Máté Zsolt alakítása is zseniális), az autókereskedőket (Dömötör András és Fenyő Iván), akik svájcifrank-alapú hitelre tett ajánlatukkal a pénzügyi csőd szélére sodorják a naiv főhőst. Vajda Milán, Mészáros Béla és Dömötör András az egri színházban töltött időszakot idéző jelenetben gyönyörűen rajzolják meg a Mészáros Máté mögött statisztálni kényszerülő színészkollégák rosszindulatú furkálódásait és kicsinyes színpadi játszmáit.
A Mészáros Máté egyszeri aktualitása ellenére is nagyon jó darab, szellemes szövegeivel, jól megkomponált betétdalaival önmagában is megállja a helyét. A dramaturgia is karakán, a nagy időbeli ugrások ellenére is kirajzolódik Mészáros Máté karaktere, jelleme, osztálytársaival való kapcsolata, és színészi hitvallása is világossá válik. Annak a szemlélőnek is izgalmas lehet ez az önfeltáró játék, akinek fogalma sincs, ki az a Mészáros Máté. Az osztálytársak nem kennek el semmit, kíméletlenül véleményt is mondanak: Kovács Patrícia és Járó Zsuzsa dialógjukban keményen odaböknek osztálytársuknak. Velejéig őszinték. Mélyen elismerik szakmai hitelességét, és látják Mészáros Máté hibáit, neheztelnek rá fennhéjázásáért, kíméletlenségeiért. De mindezek ellenére érződik, szeretik. Olyannak, amilyen.
Máté Gábor egykori osztályának tagjait együtt látni önmagában is élmény. Hitelesek, felszabadultak, színpadi jelenlétük minden pillanatban erős. Bármilyen meszsze is sodorta őket az élet egymástól, bárhol is járják az útjukat, figyelik egymást, az irigylésre méltó közösségi összetartozás pedig mindig ott munkál bennük. Jövőre Péter Katán a sor, hogy megmutassa magát.
(AlkalMáté Trupp: Mészáros Máté. Rendező: Máté Gábor. Zsámbéki Színházi Bázis, augusztus 7.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.