Heves vita az állam szerepéről

Elsősorban az alapfokú oktatás állami kézbe vételét bírálták az ellenzéki pártok a hét végén az új önkormányzati törvény minap ismertetett tervezetével összefüggésben. Az MSZP szerint a bizonytalanság a legfőbb baj, az LMP pedig már az önkormányzatiság végét látja. Az érdekképviseletek megosztottak: van, aki a tanácskorszakot emlegeti, az egészségügyi ágazatból viszont többen üdvözlik az átalakítást.<br />

Munkatársunktól
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen bizonytalanság még soha nem volt, mint most – mondta Jeszenszki András, az MSZP nyíregyházi helyi képviselője. Közölte: a pedagógusok és az önkormányzati vezetők sem tudják, hogy mi lesz a közoktatás jövője. Az LMP szerint a Tállai András által csütörtökön bejelentett reform az önkormányzatiság végét jelenti, az általános iskolák problémáit pedig nem oldja meg az állami fenntartásba vétel.
Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára még csütörtökön ismertette az új önkormányzati törvény alapelveit. Akkor közölte, az óvodai ellátás önkormányzati feladat lesz, az alapfokú oktatást pedig az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.
– Települési szinten kell majd megvizsgálni azt, hogy milyen nagyságú feladatot látnak el, és a finanszírozást az önkormányzat adottságaihoz mérten kell az államnak biztosítania. Az erősebb kontroll azt jelenti, hogy nem lehetnek az önkormányzatoknak olyan feladatai, amelyeket nem tud finanszírozni – fűzte hozzá. A Hír TV-nek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kifejtette: tény, hogy biztonságosabbá válik a települések működése, a feladatok csökkentése azonban forrásmegvonással is jár. – Elvileg a feladatfinanszírozás a tanácsi rendszer sajátossága volt – mondta. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a távirati irodának kifejtette: az igazi munka csak most kezdődik. A TÖOSZ-ben nem értik, hogy mitől lesz az oktatási feladatra az államnak több pénze, ugyanakkor üdvözlik az államigazgatás és az önkormányzatiság szétválását.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a pedagógusok leépítésétől tart, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár viszont ezt cáfolta. Az egészségügyi érdekvédők közül viszont a Magyar Kórházakért Egyesület és a Magyar Kórházszövetség is támogatja az ágazatot érintő változásokat. A jövőben az egészségügyi alapellátás és a nem kórházakhoz kapcsolódó járóbeteg-ellátás maradna az önkormányzatok fennhatósága alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.