Kiadták Hadzsicsot

Szerbia tegnap kiszolgáltatta Goran Hadzsics hágai vádlottat a nemzetközi törvényszéknek. Kora délután szállt fel gépe a belgrádi Nikola Tesla repülőtérről. Ezt megelőzően Szenazsana Malovics asszony, igazságügy-miniszter aláírta a kiadatási határozatot, miután Toma Fila belgrádi sztárügyvéd, Goran Hadzsics szerbiai jogi képviselője írásba is adta, hogy a vádlott lemond a fellebbezés jogáról a kiszolgáltatásról szóló döntésre.

Sebestyén Imre
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború idején létrehozott horvátországi szerb bábállam volt elnöke – akit háborús bűncselekmények elkövetésével terhel a 14 pontos vádirat – estére már a scheveningeni cellájában volt, miután a hágai bíróságon átesett a szokásos procedúrán.
A törvényszék közben közölte, hogy a tárgyalást megelőző eljárásban a dél-koreai O-Gon Kvon, a törvényszék alelnöke lesz a bíró, ő hívja össze az ülést, amelyen a vádlottnak alkalma lesz nyilatkozni, hogy bűnösnek vallja-e magát a Horvátországban elkövetett – és a vádiratban foglalt – bűncselekményekben.
Belgrád rekordidő alatt szabadult meg Hadzsicstól. A hét évig rejtőzködő vádlottnak csak annyi ideje maradt, hogy szerdai letartóztatásától péntek délelőttig elbúcsúzzon családtagjaitól. Csütörtökön a családja – felesége, fia és nővére – járt nála a belgrádi különleges bíróság fogdarészlegében, pénteken délelőtt pedig Újvidékre vitték szigorú biztonsági intézkedések közepette, hogy meglátogassa súlyosan beteg anyját. Elmehetett a temetőbe is apja sírjához. Hadzsicsék nem újvidékiek – semmi közük a városhoz –, ám már a háború idején az „államfő” gyakran Újvidéken tanyázott (e sorok írójának szomszédja volt). Utána Újvidékre költöztek, mint még százezer szerb menekült a volt délszláv térségből. Háborítatlanul éltek a városban, amíg valaki meg nem súgta neki, hogy jó lenne eltűnnie, mert kiadatását fogják kérni Hágából. Csak találgatni lehet, hogy akkoriban azért engedték elmenekülni – vagy éppen biztatták rá –, hogy Belgrádnak könnyebb legyen elkerülni kiszolgáltatását. Mostani elfogása nem váltott ki tiltakozó reakciót a szerbiai szélsőségesek körében. Hadzsicsot ők sem tartják a délszláv háborúk szerb hősének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.