Kockázatosabb az árfolyamrögzítés

Nem lehet pontosan megmondani, mennyivel emelkedik majd 2015-től azoknak az adósoknak a törlesztőrészlete, akik igénybe veszik az árfolyamrögzítést. A korábbi információk arról szóltak, hogy az adósok havi terhe legfeljebb 15 százalékkal lehet nagyobb, mint a rögzített árfolyam mellett fizetett részlet, ez az állítás azonban tévesnek bizonyult. A közjegyzői díjakat viszont a bankok fizetik.

Csécsi László
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál nagyobb mértékben is megemelkedhet az adósok havi kiadása az árfolyamfixálás végeztével – ez derül ki a kormány pénteken nyilvánosságra hozott rendeletéből. Mint ismeretes, a svájci frankot 180, az eurót 250, a száz japán jent pedig 200 forintos szinten rögzíti a rendelet, így az adósok törlesztőrészleteit 2014 végéig ezeken az árfolyamokon számolják ki a bankok. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 160 forintos frank mellett vette fel a hitelét, és akkoriban 64 ezer forintot fizetett havonta, akkor a kamatemelések figyelembevétele nélkül, csak az árfolyamváltozás miatt ma már közel százezer forintnál jár a törlesztőrészlete. Az árfolyamrögzítés igénybevételével a példában szereplő adós havi terhe 75 ezer forint közelében lesz 2014 végéig, ám ez idő alatt egy úgynevezett gyűjtőszámlán újabb tartozás halmozódik fel, mivel az ügyfél a reális árfolyamon számolt részletnél kevesebbet fizet. A számlán összegyűlő adósság forintalapú hitelként háromhavi bankközi kamatlábbal kamatozik, ami jelenleg 6,09 százalék. A kormány megítélése szerint ezáltal a bank nem tesz szert profitra a gyűjtőszámlára nyújtott hitelen. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az új adósság mértéke csak 2015 elején derül majd ki, hiszen a frankárfolyam alakulását több évre előre nem lehet kiszámítani. Mindenesetre az érdeklődők a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján találnak egy kalkulátort, amely segíthet a döntés meghozatalában. Annyit azonban elmondhatunk, hogy ha az árfolyam a szakértők által reálisnak tartott szinten, 210–220 forint között ingadozik majd, akkor példabeli adósunk gyűjtőszámláján valamivel több mint félmillió forint halmozódik fel.
Az ügyfeleket persze az is érdekli, mennyit kell majd fizetniük 2015-től. A Kormany.hu oldalon megjelent közlemény szerint az adósok ekkor már az aktuális árfolyamon törlesztik majd a hitelüket, de emellett a gyűjtőszámlán felhalmozódott adósságot is rendezniük kell. Ez utóbbinak a havi terhe legfeljebb a rögzítés alatt fizetett részlet 15 százaléka lehet. Vagyis amennyiben az ügyfél havi 400 frankot, 180 forintos szinten számolva 72 ezer forintot fizetett 2014 végéig, akkor 2015-től legfeljebb havi 10 800 forintot kérhet tőle a bank a gyűjtőszámlás tartozásra hivatkozva. Ehhez még hozzájön 84 000 forint törlesztőrészlet is, amennyiben addigra a svájci frank 210 forintig gyengül, így a teljes havi részlet közel
95 000 forint lesz. Persze mindez csak spekuláció, ha az alpesi deviza a fenti példában szereplőnél gyengébb lesz, akkor valamivel kevesebb, ha erősebb, akkor valamivel több lehet a törlesztőrészlet. Ráadásul ezek a számítások a kamatok változásait sem vehetik figyelembe.
A rendelet egyébként megerősíti azokat a korábbi értesüléseket, hogy a programban minden jelzáloghiteles részt vehet, függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel. Tehát összességében azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vagy szerződésszerűen tudták törleszteni a havi részleteiket, vagy minimális hátralékkal rendelkeznek. Ez körülbelül százezer családot érint.
Az adósok számára jó hír, hogy nem terhelhető az ügyfélre közjegyzői díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért, illetve az alapján tett tartozás elismerő nyilatkozatért. A közjegyzői munkadíj- és költségtérítést a hitelező banknak kell megfizetnie.

Megbukhat a svájci csomag. Előfordulhat, hogy a svájci parlament nem támogatja a kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő tervét, amellyel a rekorderős alpesi valuta gazdaságra gyakorolt hatását próbálnák enyhíteni. A kétmilliárd frankos kormányzati tervet a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám az MTI svájci forrásokból úgy értesült, hogy több befolyásos parlamenti képviselő nem támogatja ezeket az elképzeléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.