Legyűrni a hátrányt

Komoly informatikai beruházásokra, képzésekre lesz módjuk a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), az Új Széchenyi-tervből ugyanis közel tizenegymilliárd forint áll rendelkezésre e célra. Nyitrai Zsolttal, a nemzeti fejlesztési tárca infokommunikációs államtitkárával a támogatás részleteiről és a közelgő frekvenciaértékesítésről beszélgettünk.

Bodacz Péter
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú szünet után július eleje óta ismét informatikai fejlesztési-eszközbeszerzési pályázaton juthatnak pénzhez a vállalkozások. Mire számít a kabinet a válság hatásait még nyilvánvalóan magán viselő kkv-szektor részéről?
– Manapság komoly versenyhátránnyal számolhat az a vállalkozás, amelynek nincs internetes elérhetősége, a hozzáférésről nem is beszélve. Az Új Széchenyi-terv forrásaiból lehívható, összesen tizenegymilliárdos keretösszeg egyrészt az eddig lemaradóknak, másrészt a további fejlesztéseket tervezőknek áll rendelkezésére. A géppark új generációs számítógépekkel is kialakítható, ezenkívül honlapkészítésre, -felújításra, webáruház létrehozására, valamint informatikai képzés finanszírozására is lehetőség van. Fontos megjegyezni, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb papírt kell kitölteni, sőt, elektronikus úton is beadható az igénylés.
– Bár a keret tekintélyes, az ördög a részletekben lakozik. Milyen feltételeknek kell megfelelniük a cégeknek?
– A kormány célja az, hogy a rendelkezésre álló összeg mihamarabb a vállalkozásokhoz kerüljön. A maximum tízmillió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatás az adott beruházás akár ötven százalékát fedezheti. Az igényeket mindössze harminc nap alatt bírálják el a hivatalok, ez- után tizenöt nap áll rendelkezésre a támogatási okirat kiadásához. Szakítottunk azzal a gyakorlattal, hogy hónapokig kellett várni az elnyert összegre vagy annak előlegére.
– Az eddigi egy hónap alapján milyen fogadtatás szűrhető le?
– A vállalkozások érdeklődése fokozatosan növekszik, ám az igazi roham ősszel várható. Bár a keretösszeg 2012 végéig áll rendelkezésre, érdemes sietni, mivel bizonyára hamarabb kiürül a kassza.
– Nemcsak a vállalati felhasználók, hanem az ország egész lakossága számára érzékelhető változásokat hozhat a jelenleg hasznosítatlan frekvenciák értékesítésére. Szó van egy negyedik mobilszolgáltató számára a piacra lépés feltételeinek megteremtéséről, ám ennek realitását sokan megkérdőjelezik…
– A szándék a frekvenciavagyon megfelelő hasznosítása, ebből állami bevétel és technológiai fejlődés is biztosítható. Meggyőződésem szerint a piacnak kell megmutatnia, hogy van-e erre valós igény. Egy negyedik mobilszolgáltató esetleges piacra lépése bizonyosan serkenti a versenyt, ami mindenekelőtt a fogyasztóknak jó, de egyben az állami bevételek növekedését is eredményezheti.
– A 900 megahertzes tartomány szabad részeit kaphatják meg a jelenlegi szolgáltatók, amely lehetőséget ad a negyedig generációs technológia kiépítésére is. Emellett mindössze öt megahertzre pályázhat az esetleges negyedik, ami azonban a teljes értékű mobiltelefon- és mobilinternet-szolgáltatáshoz kevés. Ez arra enged következtetni, hogy a negyedik mobilszolgáltató alatt önök egy tisztán mobilinternet-szolgáltatót értenek. A másik alternatíva, hogy a már piacon lévő cégek hálózatának bérbeadását is előírná a kormány, ezzel lehetővé téve az újabb konkurens teljes portfóliós indulását. A lehetőség megteremtésén kívül van-e pontosabb elképzelésük?
– Hogy az öt megahertzet mire használhatná egy újabb szolgáltató, számunkra piaci kérdés, hiszen a kockázatot a nyertes társaság viseli. Ugyanakkor utalnék a harmadik mobilszolgáltató tíz évvel ezelőtti piacra lépésére, amely hálózatbérléssel kezdte meg a működését, amire egyébként kötelezték az akkori két szereplőt. Mi is tudjuk, hogy másképp nem lehet elindulni, ugyanakkor a negyedik szolgáltató saját hálózatának mihamarabbi kiépülése a legfőbb kormányzati elvárás. Amennyiben lesz komoly jelentkező.
– A legutóbbi ígéret szerint a negyedik negyedévben írják ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által lebonyolítandó tendert, ugyanakkor a kérdés már legalább egy éve terítéken van. Tudják tartani a most ismert ütemtervet?
– A pályázatot még idén kiírjuk. Reményeink szerint 2012-ben a fogyasztók is érzékelik majd a pozitív változásokat a szolgáltatások terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.