Lehet vitázni az új munkaszabályozásról

Egyszerűbb lesz elbocsátani a jelenleg védettnek számító alkalmazottakat, és változnak a szabadnapok kiadására vonatkozó előírások a munka törvénykönyvének tervezete szerint.

Bodacz Péter
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután több sajtóorgánum is beszámolt a munka törvénykönyvének (Mt.) a nemzetgazdasági tárca által kidolgozott tervezetéről, és társadalmi vitára bocsátotta a dokumentumot. A közel kétszáz oldalas munkaanyag egyelőre csak a minisztérium álláspontjának tekinthető. A megfogalmazottak egyrészt összhangban vannak az „Európa legrugalmasabb munkaerőpiaca” célkitűzéssel, ugyanakkor látszólag ellentmondásban állnak a kormány családbarát politikáról szóló kommunikációjával – különösen a tervezett elbocsátási szabályokban.
Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyát azoknak, akiket táppénzre írtak ki, várandósok, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a hároméves kort. Velük – áll a tervezetben – ezen idő alatt is közölni lehetne rendes felmondásukat, amely ugyanakkor csak a munkába visszatérés első napjával léphetne életbe. Magyarán érdemben mindössze annyi változik, hogy a rossz hír közlésével a munkaadó nem köteles megvárni az újbóli munkába állást, pontosabban az ez utáni 15–30 napos türelmi időt. Kikerülne az Mt.-ből az a rendelkezés is, miszerint csak különösen indokolt esetben lehet rendes felmondással megválni azoktól a munkavállalóktól, akiknek kevesebb mint öt évük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. Ennek magyarázata, hogy a különösen indokolt eset fogalma nehezen értelmezhető. Az indokolás szerint a szabályozás célja az, hogy a peres eljárások rendkívül nagy számát csökkentsék, és a „munkáltatók terheit indokolatlanul növelő” gyakorlatot visszaszorítsák.
Az Mt. tervezete azt is tartalmazza, hogy megszűnne a rendkívüli munkavégzés után járó bérpótlék, a munkáltató szabadidőben is „kifizetheti” a túlórákat, valamint a munkáltatói intézkedések ellen a jövőben nem emelhetne kifogást a munkavállaló. Mindezt – és az elmaradó egyeztetést – kifogásolta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, aki augusztusra demonstrációt jelentett be tegnap. Némi zavarra utal, hogy – mint azt Székely Tamás, az ASZSZ legnagyobb tagszervezetének számító Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Nol.hu-nak kifejtette – semmiféle felhatalmazást nem adtak Borsiknak újabb demonstráció bejelentésére. Példátlan, hogy a törvénymódosítás után terhes nőket és gyermeküket szoptató anyákat levélben értesíthetnek arról, hogy ki vannak rúgva – vélekedett a tervezet kapcsán Szanyi Tibor. A szocialista politikus kifejtette: noha a Fidesz szociális konzultációján egymillióan támogatták a védett kor intézményét, a kormány most megengedné, hogy a nyugdíjkorhatár előtti öt éven belül bárkit elküldjenek rendes felmondással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.