Leminősítés:Amerika a lejtő szélén?

Bekövetkezett, amit már hetek óta várni lehetett. A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor’s (S & P) a legjobb kategóriából egyel lejjebb sorolta az Egyesült Államok szuverén adósságát.

Erdősi Csaba
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel erre hazai idő szerint szombat hajnalban került sor, az elemzőknek és a politikusoknak két napjuk volt rá, hogy végiggondolják a döntés lehetséges következményeit, ám a valós hatásokra csak a mai tőzsdei mozgások tükrében következtethetünk majd. A hír hallatán megszólalók hangneméből kitetszik, hogy igyekeztek hűteni a kedélyeket, mondván, valójában nem történt semmi. Amerika éppolyan jó adós, mint eddig, a dollár szerepe megkérdőjelezhetetlen, és bíznak a kormány eltökéltségében a kongresszus által jóváhagyott deficitcsökkentés végrehajtásában. Emellett olyan helyekről is megjelentek a hitelminősítők szakértelmét megkérdőjelező hangok, ahonnan eddig ilyet nem nagyon hallhattunk.
A világ egyik legnevesebb befektetője, Warren Buffett például egyenesen érthetetlennek nevezte az S & P döntését, és leszögezte, esze ágában sincs megválni negyvenmilliárd dolláros amerikaiállampapír-csomagjától. Franciaország és Japán is bizalmáról tanúsította Washingtont, hivatalos hírügynökségén keresztül kemény hangot ütött meg viszont Kína. Nem is csoda, Peking számára Amerika legnagyobb hitelezőjeként jóval nagyobb a tét Buffett negyvenmilliárdjánál, így felvetették az amerikai pénznyomtatás nemzetközi ellenőrzésének szükségességét is.

Továbbiak a 13., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.