Lovagok a mangalicaszalonnás borsólevessel

HONFOGLALÓ<br /><br />Van-e valami, ami több lehet annál, mint amikor valamelyik négycsillagos szállodában pompás étkekkel, illatos fürdőkkel, masszázzsal, szaunával, a szállodaszobában apró figyelmességekkel kényeztetik a vendéget? Igen, van. Az, amikor úgy látják vendégül, hogy egy gondolattal, a legkedvesebb gondolatukkal ajándékozzák meg a betérőt a vendéglátók. A sümegi vár, a sümegi Hotel Kapitány világa ilyen. Egyetlen gyönyörű gondolat a hazaszeretetről, a szülőföldről, a történelemről, a családról, a közösségről, a közös munkáról. Vallomás arról, hogy hogyan jó élni.

Varga Klára
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor megérkezünk a sümegi vár alatti völgyben épült szállodába, annyi időnk marad, hogy lerakjuk a holminkat, és már megyünk is, vezetnek minket gyalogosan, fogalmunk sincs, hogy hová, mert nem látszik semmilyen közeli objektum. Kinyílik azután a hegy gyomrába vezető ajtó, jelmezes fiatal lovagot látunk, aki egy kézzel tartja a hatalmas tálcát, amelyről barackpálinkával kínálja a lovagi játékok résztvevőit. Beljebb egy ifjú udvarhölgy príma testes, pirosra sült pogácsát kínál, réges-régi hintók, postakocsik, szánok mellett haladunk el, amíg üres helyet keresünk a nézőtéren.
Mátyás király udvarában vagyunk, ez a hagyományőrző műsor, és később a vacsora koncepciója is. Lányok, fiúk lovakat idomítanak, a harci tornán már mindenféle korosztály részt vesz, sőt, mint kiderül, egész Nagy-Magyarországról érkeztek ide mérkőzni kész lovagok. És ez csak félig tréfa: Papp Imre várkapitány csapatának hatvan százaléka sümegi, a többiek az ország más részeiből érkeztek vagy a határokon túlról.
Lehel például, aki most nem harcol, mert néhány bordája eltört, az újvidéki színház és a sümegi vár között ingázik. Hol ide szerződik, hol oda. Sümegre, úgy érzi, mindig hazajön. Holnap majd ő lesz az idegenvezetőnk a várban. De ezt most még nem tudjuk. Miután Feri bácsi, a főlovász mester a legtöbb számban nyert a lovagi tornán, teremről teremre vonulunk álmélkodva, a lakótelepi szobákra nem különösebben hajazó méreteken, megint nem tudjuk, hogy hová tartunk, mindenfelé franciák, németek. Addig megyünk, amíg a teraszos csárdaudvarra nem érünk, ahol megmutatják, melyik csoport hová üljön. Rengetegen vagyunk, de egy percig sem kell várnunk. Jön a borunk, jön bográcsokban a mangalicaszalonnás sárgaborsólevesünk, hozzák a lovagok, várúrnők, udvarhölgyek, akik az imént a lovagi játékokon nyilaztak, lovat idomítottak, karusszelt mutattak be. Hamar érkezik a kemencés sült libacomb is, héjában sült krumplival, prószával, savanyú káposztával. Ez az egyenmenü. Lakoma, fényűzés és fegyelem, mértéktartás egyszerre. A kapitány – aki egyébként hat gyermekével együtt irányítja a várbirtok életét – mindenkinek azt szánja, amit a legjobbnak tart, nincs kivételezés. A lovagok hunyorítva mutatják, hogy nem lesz evőeszköz, kézzel kell enni, úgy, ahogyan Mátyás udvarában. Akiről feljegyezték, hogy nagyon szépen evett, és sáfrányos mártással sosem kente össze a ruhaujját, mint a többiek.
Néhányan megjegyzik az asztalnál, hogy ők kapták a legjobb szobát, mert az ablakból pont a várat látni. Reggelre kiderült, hogy csoportunkban mindenki a legjobb szobát kapta… Papp Imre számára, aki 1989 óta üzemelteti a sümegi várat, annyira fontos ez a látvány, hogy a házát is úgy építtette, hogy még az ágyából is a várat lássa, amelyet a török sohasem vett be.
A vár kapujában szálfatermetű lovagok kérik a jegyet, már megérte feljönni. Papp Imréék azt szerették volna, ha már működésük elején sikerül korhűen felújítani a várat, de akkoriban a hozzáértők azt hangoztatták, hogy inkább a romokat kell konzerválni, a korhű felújítás, az egykor lakott terek újra használhatóvá tétele feltétlenül anakronizmushoz vezet, és kárt okoz. (Közben, a húszévi toporgás alatt megszületett az ellenpélda is: a visegrádi palota sikeres felújítása.) A sümegi várban jártunkkor már és még zajlott 823 millió forintból – uniós pénzből persze – a rég vágyott felújítás. Azóta már zavartalanul látogathatók a kiállítások, interaktív terek, újra működnek a foglalkozások az apród- és lovagtanoncok számára. A megnyitón vártámadást játszottak a vitézek, biztos vagyok benne, hogy a magyarok, a sümegiek győztek, és nem adták a várat idegen kézre még 2011-ben sem.
Már éppen a buszhoz sorakoztunk, közel az állatsimogatóhoz, amikor jelmezes apródcsapat vonult el előttünk, szépen, libasorban, elől a vitézek állig fölfegyverkezve a harmincfokos melegben, lándzsával, utánuk az udvarhölgyek, leghátul egy icipici lány derékig érő hajjal, hosszú ruhában. Leplezetlenül élvezték, hogy fotózzuk őket, láttuk rajtuk azt is, hogy a fegyelem, a kemény munka nem vette el sem jókedvüket, sem a gyermekkorukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.