Manipulált devizapiac

Munkatársunktól
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankközi kamatlábak esetleges manipulálását feltárni hivatott vizsgálatot kiterjesztik a jenre is – közölte tegnap a Financial Times (FT) angol gazdasági lap cikkét felidézve a Napi.hu hírportál. Az Európai Unió, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Japán hatóságai – az amerikai igazságügyi minisztérium vezetésével – idén tavasszal kezdtek vizsgálódni, hogy kiderítsék, történt-e manipuláció a londoni bankközi kamatlábbal a válság csúcsán. Az ügyben érintett ügyvédek már figyelmeztették ügyfeleiket – köztük a legnevesebb bankokat – hogy készüljenek a felügyeleti rajtaütésekre. A UBS Bank jelezte is kedden közzétett gyorsjelentésében, hogy az amerikai igazságügyi tárcával egyfajta vádalkut kötött, aminek fejében a jen londoni és a tokiói bankközi kamatlábának (Libor és Tibor) beállításáról közölt információkat. Az FT a nyomozáshoz közel álló forrásokból úgy tudja, a hatóságok azt vizsgálják, hogy a határidős jen- és dollárpiacon aktív devizakereskedők összejátszottak-e a bankok pénzkihelyezési munkáját koordináló igazgatóságaival, amelyek így esetleg segítettek a devizakereskedőket a számukra kedvező irányba terelni a bankközi kamatokat. A gyanú szerint továbbá egyes bankok a valós hitelköltségüknél alacsonyabb rátákat közöltek, hogy így mutassák magukat erősebbnek a 2007–2008-as válság idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.