Már hallani sem akarnak Tokajról

A hazánktól teljesen elkülönülő, önálló szlovák Tokaj-vidék létrehozását követeli petíciójában a Tokajibor-termesztő és -termelő Kisvállalkozók Szövetsége a szlovák kormánytól. A dokumentumban – amelyet a régió hét községéből mintegy ezerkétszázan láttak el kézjegyükkel, és amelyet valamennyi parlamenti párt elnökének is elküldtek – arra is felszólítják Szlovákia vezetőit, „többé ne tárgyaljanak a kérdésről Magyarországgal”.

Neszméri Sándor
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A petíció aláírói leszögezik: a szlovákiai Tokaj-vidék azonos minőségű a magyarországival, a két ország jogrendje pedig egyenértékű, ezért Szlovákia ne tárgyaljon, hanem hozzon a magyarországihoz hasonló törvényeket, amelyek egyszer és mindenkorra biztonságot teremtenek a szlovákiai tokajibor-termelőknek. De ezenkívül is vannak elvárásaik az érintetteknek. A beadvány megfogalmazói követelik, hogy Szlovákia ne a korábbi államközi megállapodásban rögzített 565,2 hektáros területet iktassa törvénybe Tokaj-vidékként, hanem az általuk meghatározott közel 1000 hektárt, amely a hét község teljes határát felöleli. Azért követelnek minderről törvényt, hogy – mint írják – soha többé senki ne vonhassa kétségbe, mekkora ez a terület. Szándékuk és céljuk az – ami Iveta Radicová kormányfő hivatalában tett látogatásukat követően derült ki –, hogy a magyarországi Tokaj-vidéktől és a Magyarország által levédett Tokaj márkanévtől független és önálló szlovák „Tokaj Borvidék” jöjjön létre, ahol szlovák tokaji borokat állítanának elő.
A trianoni döntést követően Szlovákiához csatolt Tokaj-vidék bortermelőinek elkeseredése és felháborodása éppenséggel érthető lehet, hiszen a vita a két ország között valóban évtizedek óta tart. Csakhogy az európai uniós csatlakozás időszakában egyszer már született egy államközi megállapodás. A két fél akkor rögzítette, hogy a szlovákiai tokaji bortermelő terület az 1908-ban megállapított minőségi mutatók alapján 565,2 hektárt tesz ki, s megszabták azt is, milyen tokaji borfajtákat forgalmazhatnak e termőterületekről a védett márkára vonatkozó különleges előírások betartásának rendszeres ellenőrzése nélkül. Ám e megállapodásba Szlovákia sohasem nyugodott bele, részben politikusai, részben pedig a vidékre nyomuló pénzügyi befektetői körök miatt. Ezért aztán a valós bortermelők megkérdezése és akaratuk-szándékuk ismerete nélkül ezt a megállapodást először Szlovákia módosította. Ennek következtében nőtt meg 565,2 hektárról csaknem ezerre a tokaji terület, s züllesztették „minőségi” borból „asztalivá” a tokajit, elkerülendő, hogy Magyarország a nemesi borok esetében ellenőrizhesse a furmint, a szamorodni és az aszú minőségét.
Amikor Magyarország a márka- és eredetvédelem érdekében lépett, és a Tokaji márkanevet Tokajra módosította (2009), majd megkezdte regisztráltatását az EU hatóságainál – és eredetvédelmet is kért rá –, a vita újra elölről kezdődött. Az uniós eljárásban Szlovákia is kérte a Tokaj márkanév regisztrálását és használati jogát, de az Európai Bizottság elutasította, később azonban Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos közreműködésével a „Tokaj Bortermő Vidék” megnevezés bejegyzését mégis elérte. Magyarország ezt követően emelt panaszt Szlovákia ellen az Európai Bizottságnál, és kérte a védett földrajzi megnevezés szlovák regisztrációjának törlését, azon az alapon, hogy ilyen elnevezést még a szlovák jogrend sem ismer. Az EB a magyar kérésnek eleget tett.
A Fico-kormány erre válaszul 2010 tavaszán sürgősséggel módosította a szlovákiai borászati törvényt, törölve az asztali borok és minőségi borok kategóriáját, helyette a földrajzi vidék megnevezése került előtérbe, a szlovákiai bortermő vidékek sorába pedig beiktatta Tokajt is. Az EB azonban erre a módosításra már nem reagált, a petíció aláírói ezért akarják most elérni, hogy Szlovákia egyoldalúan harcolja ki a magyarországihoz hasonló védettséget. Simon Zsolt földművelésügyi miniszter ugyanis még az év elején tárgyalni kezdett magyar partnerével a kérdés – újabb – megegyezéses rendezéséről. (Annak idején az első Tokaj-megállapodást is ő hozta tető alá.) A petícióra sem a szlovák miniszter, sem a tárcája nem kívánt reagálni, sajtóosztálya csupán azt közölte: a problémát ismerik, foglalkoznak vele, és a közeljövőben – a nyári szabadságot követően – viszszatérnek rá. De – hangsúlyozták – a nemzetközi szokásokat szem előtt tartva, mindkét fél számára elfogadható és előnyös megoldás keresése lehet csak a cél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.