Milliárdos lakbértartozás

Közel hárommilliárd forint átutalására várnak a vidéki megyeszékhelyek. A summát a nagyvárosok attól a 18 ezer helybelitől követelik, aki nem fizeti pontosan az önkormányzati lakások bérleti díját. A megyeközpontok idén eddig száz lakbért nem fizető családot tettek ki a lakásokból, és további hétszáz ellen indítottak jogi eljárást.

Jakubász Tamás
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási hátralékot halmoztak fel a vidéki nagyvárosok önkormányzati bérlakásaiban élő polgárok. Lapunk 18 megyeszékhelytől kért adatokat, és ezek azt mutatják: 18 ezer bérlő nem fizeti rendesen a lakbért. A szóban forgó személyek összesen 2,8 milliárddal forinttal maradtak adósok, vagyis a helyhatóságok egy családtól átlagosan 160 ezer forintot követelnek. Az önkormányzatok tavasz óta felléphetnek nem fizető adósaikkal szemben, és ezt – mint kiderült – gyakorta meg is teszik: idén eddig nagyjából száz család hagyta el korábbi bérlakását. Némelyek a kilakoltatásról szóló jogerős döntés megszületése után önként távoztak, másokat a hatóság kényszerített kiköltözésre. Mindez azonban csak a kezdet, a megyeközpontok ugyanis további hétszáz család ügyében is megindították a kilakoltatással végződő jogi eljárást.

*

Több önkormányzat megjegyezte, hogy számos esetben önkényes lakásfoglalókat, szerződés nélküli polgárokat távolítottak el, s rögzítették azt is: az adósok jelentős része a felszólítás után vagy később mégis rendezi tartozását.
Az ország keleti felében lényegesen rosszabb a bérlakáshelyzet, mint a nyugatiban. A Dunától keletre fekvő kilenc székhelyen – Salgótarjánban, Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán – több mint tízezer önkormányzati bérlőnek van elmaradása, összesen 1,8 milliárd forint. Ehhez képest a kilenc nyugati megyeközpont – Tatabánya, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Győr, Szombathely, Szekszárd, Kaposvár és Pécs – összesen 7500 adóst tart nyilván, akik 990 millió forint lakbérrel tartoznak.
Összesítésünk szerint Miskolc minden szempontból listavezetőnek számít. A város követeli a legtöbb pénzt bérlőitől, szám szerint 645 millió forintot, és itt él a legtöbb adós is, nem kevesebb, mint 2900 személy. Megjegyzendő, hogy a város tartja fenn a legtöbb bérlakást, 5209 otthont. Miskolcon az elmúlt három évben átlagosan 60-70 kilakoltatást jegyeztek fel, míg idén 126 bérlemény kiürítését vették tervbe. A miskolci közműcégek, az önkormányzat és a helyi szociális szervezetek úgynevezett szociális egyeztető fórumot alakítottak: a szerveződés a hátralékok behajtását és a társadalmi feszültségek kezelését igyekszik összehangolni. Hasonló problémákról számolt be Salgótarján is, a nógrádi központnak 265 millió forint lakbérrel és közműdíjjal tartoznak bérlői. Az adósok ellen jelenleg 181 végrehajtási eljárás folyik. Az önkormányzat húsz család mielőbbi kilakoltatását kérte, az érintettek ugyanis évek óta semmilyen díjat nem fizettek ki, így tartozásuk már hatalmasra duzzadt. Nyíregyházán közölték: az ottani bérlők többségének nincs lefoglalható vagyontárgya, s az érintetteknek gyakorta rendszeres jövedelmük sincs, így a végrehajtás néha eredménytelenül zárul. A szabolcsi székhelyen tudatták azt is, hogy 150 lakást a felújítás hiánya miatt nem tudnak kiadni, noha több mint kétezren várnak önkormányzati otthonra. Szolnok szintén hasonló gonddal küzd: ott 160 lakás áll üresen, nagyrészt állagproblémák miatt. Egészen más a helyzet Békéscsabán. A város 530 lakást tart fenn, s ezek mindegyikében laknak. A bérlők mindössze négy százaléka tartozik, a hátralék összértéke nem éri el a kilencmillió forintot. Az elmúlt három évben nem volt kilakoltatás, s két éve nem emelkedtek az önkormányzati lakbérek. Ezzel a békési központ tudhatja magáénak az ország legkedvezőbb adatsorát.
A nyugati nagyvárosok közül Pécs küzd a legnagyobb hátralékkal. A 4205 bérlakást kiadó helyhatóság 288 milliót követel 2700 bérlőjétől. Idén 16 családot lakoltattak ki: csak olyanokat, akik jelentős tartozást halmoztak fel, és magatartásuk is kifogásolható volt. Pécsett leszögezték, elsősorban az ilyen bérlőket távolítják el. – Ha minden adóssal szemben eljárnának – tették hozzá –, több száz családot kellene kiköltöztetni. Zalaegerszegen adósságkezelő csoportot állítottak fel a legkritikusabb helyzetben lévő bérlők megsegítésére. Az egységnek feltehetően lesz munkája, hiszen a 720 bérlő közül 496-nak van valamekkora tartozása. Itt egyébként jelenleg harminc bérlőt fenyeget a kilakoltatás, az érintettek összes tartozása több mint 25 millió forint. A 220 milliós hátralékot jegyző Szombathely szociális szállást kínál a kilakoltatással fenyegetett családoknak. Akik élnek a lehetőséggel, azoknál megszüntetik a végrehajtást, alacsonyabb lakbér fejében juthatnak otthonhoz, és támogatást is igényelhetnek.
Júniusban felmérést készítettünk a budapesti kerületekről is. Az akkori adatok szerint a fővárosban 25 ezer bérlő maradt el önkormányzati lakásának bérleti díjával, a hátralék összértéke pedig megközelítette a 3,8 milliárd forintot. Az ország nagyobb helyhatóságainak tehát 43 ezer ember tartozik összesen 6,6 milliárd forint lakbérrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.